Ez a film Denzel Washington és akciófilm rajongóknak lényegében kötelező darab! utóbbiakat ki is emelem, mert igaz, hogy nem reformálja meg a műfajt, de olyan erőteljes alap pillért helyez el, amire ritkán van példa!

A védelmező


A fekete bosszúálló terminátor angyal

 

 

            A védelmező pontosan az a film, amire egy átlag amerikainak szüksége van, és amivel szépen be lehet etetni a népet. Legalábbis egy részét. Nincs is igazából baj ezzel, vagyis nem lenne, hogyha nem bújna meg a háttérben a teljesen egyértelmű politikai indíttatás. Ez sajnos súlyosan levon az értékéből, legalábbis számomra, de aki képes kikapcsolni, és csak az akcióra koncentrálni, annak tökéletes választás!
          
             Nekem egy csöppet furcsa volt Denzel akciósztár szerepben, pedig ez egyáltalán nem idegen tőle. Bár ez a furcsaság nem tartott sokáig, mert gyorsan sikerült megbarátkoznom vele, és úgy az egész helyzettel. Ez persze költői túlzás, mert képtelen voltam túllépni egy bizonyos agytisztító momentumon, de ez legyen az én bajom.

            A történet ismét a lehető legjobban le lett csupaszítva, ami nem baj. A csúnya, rossz gonoszok természetesen az oroszok, az orosz alvilág, mert ugye a való életben most még kiélezettebb a helyzet, szóval az USA-nak villogtatni kell a marketing gépezetet. Minden területen.

 



            Főszereplőnk egy visszavonult szuperkatona, akinek a kisugárzása, megjelenése önmagában ad valami nagyon is meglepő pluszt. Higgadt, nyugodt, laza. Egy kisebb bisztróféleségben esténként a szokásos teázgatása során megismerkedik egy fiatal leányzóval (Teri - Chloe Grace Moretz), aki a legősibb mesterséget űzi, igaz, nem önszántából, de ez jutott neki. Nem bánnak vele túl kedvesen, s egyik alkalommal nagyon csúnyán összeverik. Robert McCall-nak (Denzel Washington) ez nem tetszik, és bosszút esküszik.

            A megtorlás hamar megtörténik, csak kiderül, hogy kígyófészekbe nyúlt hősünk, szóval most már nincs megállás, fel kell számolni ezt az egész piszkos, alvilági orosz sejtet. Sok segítségre nem számíthat Robert, de nem is igényli. Azzal a kevéssel is beéri, amit a kapcsolatai révén kap. A bosszúhadjárat pedig...

            Nos, erre a részre egyáltalán nem lehet panasz! Egyedi, kemény, durva, és túlontúl hihető, már-már elképesztően reális. Ráadásul úgy, hogy egy pillanatig sem válik hiteltelenné Denzel! A vérrel nem spórolnak, mint ahogy a finoman válogatott módszerekben és eszközökben sem. Ebből a szemszögből kifejezetten üde színfoltja ez az alkotás az akciófilmeknek, és a másodpercre pontosan elképzelt, megtervezett harc, ahogy annak idején McCall megtanulta, nos, nagyon is komoly pikantériát ad!

            Itt nem egyszerűen csak lövöldözgetnek, mint holmi idegrángásos hülyegyerekek, és nem csak püfölik egymást bohóckodás módján, és még fél óra múlva sincs eredménye, hanem ridegen, könyörtelenül zajlik a megtorlás. Jól irányzott, erőteljes ütés, és kész, nincs tovább. Nincs látványos karatézgatás, és püfölgetés, hanem cél tudatosság van. Gyilkolás minden módon, minden eszközzel, mert a cél nem az ijesztgetés, hanem a kőkemény példa statuálás!

 



            Picit azért túlzásba vitték bizonyos politikai indíttatásból, de attól eltekintve egy kiemelkedően masszív akciófilmet kapunk, amiben Denzel félelmetesen jól hozza a Fekete Terminatort, a megjelenése, a kisugárzása, a mozdulata, minden nagyon a helyén van! Az ellenfelei kicsit könnyedebbek, nem eléggé fajsúlyosak, az akciók viszont brutálisan szikárak, és panasz nem lehet rájuk!

            Akadnak lassabb, enyhébb részek, és a felvezetés kissé hosszadalmasra sikeredett, ám nagyon úgy érzem, hogy szükség volt rá. Akit valóban érdekel a film, az úgy is hagyni fogja magát, hogy elragadja, beszippantsa az első fél óra, és azután maximálisan átérezze a dolgokat, főleg miután az első, lényegében váratlan leszámolás bekövetkezik. Azt követően meg már nincs többé megállás!

            Ez a film Denzel Washington és akciófilm rajongóknak lényegében kötelező darab! utóbbiakat ki is emelem, mert igaz, hogy nem reformálja meg a műfajt, de olyan erőteljes alap pillért helyez el, amire ritkán van példa! Pontosan emiatt fáj annyira a politikai sugallata, de igen, ez legyen a legnagyobb baj vele! És nem kel gondolkodni, a válasz egyértelmű: gyűjteményben a helye! De kérdés, hogy milyen formátumban?

            A megszokott DVD film kiadás tartalmaz 2 extra kisfilmet McCall harci stílusáról, a barkács eszközök új, véres funkciójáról, és kapunk egy kis ismertetőt Chloéról. Angol és magyar 5.1-es hang, és felirat ezen a két nyelven 127 percben.

A védelmező DVD Film







            A Blu-ray film változat természetesen ismét jóval több, nem csak a 132 perces játékidő miatt, hanem főleg az extrák tekintetében. Tucatnyi kisfilm a háttérmunkákról, előkészületekről, a verekedésről, fotógalériák, audio kommentek, a "címszereplő" karakter megszületése, története, stb.


A védelmező Blu-ray Film








Cikk megosztása