Az éhezők viadala: A kiválasztott első felvonása határozottan azon filmek táborát erősíti, amik komolyan megkérdőjelezhetőek. Megkérdőjelezhetőek, hogy valóban jó ötlet volt-e szétbontani a zárást?

Az éhezők viadala: A kiválasztott - 1. rész



    Az éhezők viadala: A kiválasztott első felvonása határozottan azon filmek táborát erősíti, amik komolyan megkérdőjelezhetőek. Megkérdőjelezhetőek, hogy valóban jó ötlet volt-e szétbontani a zárást?

    Úgy tűnik, divatos mostanában az adaptációknál a záró könyv ketté szedése, sajnos abból az egy okból kifolyólag, hogy így több bőr nyúzható le… Esetünkben is érezhető mindez, bár ha másik irányból közelítünk a filmhez, amiben jelentős reménykedés is rejtőzik, akkor egészen pozitív megvilágításba kerül a dolog. Persze, ez lehet akár egy fajta „magyarázom a bizonyítványomat” effektus is, de mindennek két oldala van, mindenbe bele lehet kötni. És még kötőtű sem kell hozzá!





    Hogy miről is van szó? A történet ott folytatódik, ahol abba maradt. Nincs több túlélős harc, hanem komoly háború kezd kibontakozni. Vagyis egyelőre a lázadás, tiltakozás, aktív ellenállás látható. Peeta kivételével minden lényeges szereplő menedékre lelt a 13. körzetben, amiről kiderül, hogy egyáltalán nem halott, csupán a föld alá vackolták be magukat az ott élők. Nem sikerült őket elsöpörni, hanem szó szerinti underground mozgalomba kezdtek. Azonban Katniss jelenlétével ezt komolyabb szintre kívánják emelni, hogy végre jelentős eredménye legyen a tevékenységüknek, és megszüntessék a Snow elnök és csatlósai elnyomó, fényűző uralkodását.

    Igen, ez egy örök téma lesz, a gazdagok és a kisajtolt szegények közötti konfliktus. Kifogyhatatlan anyagot jelent az élet kőkemény valósága. Ennek az ábrázolása nem sikeredett masszívra, és érezhetően visszafogottak voltak a készítők. Kevés pozitívumot lehet a film mellett felsorakoztatni, szinte semmit. Ám egy valami nagyon is súlyosan ott van: a vihar előtti csend! Mert ugyan nem lett túl izgalmas ez a rész, sőt! Ellenben ott lappang benne az, hogy mindez csupán egy megláncolt, ketrecbe zárt, elkábított vad, mely kezd magához térni.





    A záró akkordban meg nem csak felébred, de eltépi a pórázt, szétzúzza a rácsokat, és tomboló förgetegként zúdul a nézőre, aki csak döbbenten bámul a vászonra vagy monitorra vagy tv-re, és lélegezni is elfelejt! Igen, teljes mértékben utópisztikusnak tűnhetnek a soraim, de más magyarázat nincs erre a gyengébb folytatásra. Sok minden nem történik, legalábbis látványos akció, ami a legtöbb embert érdekli. Ellenben, aki drámára, érzelmekre vágyik, az lényegében megtalálhatja a számításait. Mint ahogy a marketing háború is kifejezetten érdekes, és ad egy nagyon is erőteljes hangulatot és irányvonalat a filmnek. A filmnek, ami ha picit belegondolunk, annyira nem csupán film, hanem maga a valóság! Hiszen a való életben is pontosan az zajlik, amit a készítők felvázoltak. Az egyik oldalon ott állunk, és azt hisszük, hogy az a jó, a másik pedig a velejéig romlott és rossz. Azonban nincs ilyen, nem létezik tökéletes jó, és nem létezik teljes mértékben gonosz sem!

    Szóval ebből az aspektusból tekintve igaz, hogy lassú, vontatott a film, de érdekes és elgondolkodtató, hogy miként is történnek a hatalmi játszmák, és mit is jelent a média, az emberek befolyásolása. Akad némi eseménydúsabb cselekedet is, a hangsúly mégis megmarad Katniss önmagával folytatott vívódásán. Őt tekintik példaképnek, viszont példaképpé válni egy ilyen helyzetben nagyon is komoly tettet jelent. Olyat, ami révén az illetőnek mindenről le kell mondania, és láthatóan a leányzónak ez nagyon nem megy, azonban nincs más választása.

    Összességében nézhető alkotás, csak picit át kell állítani az elvárásokat. Nem látványos akciók lesznek itt, hanem komoly reklám hadjárat, és önmarcangolás, sokszor túlzásba vitt, sablonos megvalósítással, ami idegesítő. De volt már rosszabb is! A nagy kérdés a szokásos: milyen lehetőségek közül lehet választani a gyűjteménybe?


    Először akad egy szimpla DVD film kiadás angol és magyar nyelven és felirattal 123 percben, extrának audiokommentár és néhány kimaradt jelenet, meg röpke ízelítő.

 

Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. rész - egylemezes DVD film





    Aztán kivételesen találhatunk egy 2 lemezes verziót is DVD tájékon, amin több extra van. A bonusz lemez egy hosszabb így készült-et, videoklipet és megemlékezést tartalmaz. Illetve a zenékről is akad némi nézni való.

 

Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. rész - kétlemezes DVD film




    A Blu-ray most nem viszi túlzásba. 123 perc, angol és magyar hang + felirat, extraként megkapjuk a 2 lemezes DVD film változat összes extráját.


Az éhezők viadala: A kiválasztott 1. rész - Blu-ray film



    Azonban akad még egy gyűjteményes megejelnés is, amibe az eddigi 3 filmet csomagolták DVD formátumban.

Az éhezők viadala 1-3. gyűjtemény DVD film







Cikk megosztása