Nem egy szokványos Marvel szuperhős csodáról van szó, hanem annál kevesebbről, vagy éppen többről. Nézőpont kérdése mindez. Tény, hogy főszereplőinknek nincs kiemelkedő különleges képessége, vagyis van, csak kisebb mértékben, és tény, hogy tömény sci-fiben zajlanak az események! Tökéletes!

A galaxis őrzői


I am Groot!


    Nem egy szokványos Marvel szuperhős csodáról van szó, hanem annál kevesebbről, vagy éppen többről. Nézőpont kérdése mindez. Tény, hogy főszereplőinknek nincs kiemelkedő különleges képessége, vagyis van, csak kisebb mértékben, és tény, hogy tömény sci-fiben zajlanak az események! Tökéletes!



    Tökéletes, mert nagyon szeretem a sci-fit. Tökéletes, mert a DC-nek is van hasonló témájú karaktere, Zöld Lámpás, csak az ő megfilmesítése kicsit gyengére sikeredett. Egyáltalán nem adta vissza azt a fantáziadús közeget, mint amiben egyébként játszódik mind képregényben, mind animációban.



    Ellenben megjegyzem, hogy a galaxis eme őrzőit annak előtte nem ismertem, de az esélyt megadtam nekik. Nem kellett csalódnom! Itt megkapjuk azt a fantasztikus világot, vagyis világok sokaságát, ami a DC-s lámpából hiányzott. A bevezetőben megismerjük az emberi hősünket, amint elveszti anyját, aztán elrabolják az ufók. Majd időben egy jelentősebb ugrás, és kész. Innentől kezdve nincs megállás A galaxis őrzői-ben! Gyönyörű képek, látványos űrhajók, világegyetem, bolygók, lények, minden! Minden, ami egy science fiction rajongónak kell! S mindezt még jó adag humorral is sikerült megfűszerezni!

    A történet lazán kapcsolódik az eddig építgetett Marvel Univerzumhoz. Thanos és a gyűjtő a kapocs. Meg a végtelen hatalommal bíró gyűrűk, amiknek komoly jelentősége lesz később. Bár itt nem gyűrűkről van szó, mint a képregényben, hanem kövekről, de ezek a kövek kerülnek gyűrűkbe idővel. Thanos szeretné mindet megszerezni, és egy ronda lila fel is bukkant most, melyért fiát küldi, akinek viszont saját elképzelései vannak a hatalomról és főleg a jövőről.




    Hőseink közben piti bűnözőkként rács mögé kerülnek, van, aki már alapból onnan indul, hogy aztán néhány akció után rájöjjenek, hogy csak együtt van esélyük győzni és megmenteni a világot. Igen, a történet tipikusnak nevezhető, viszont részletesebben nem is merülnék el benne, mivel úgy is mindenki ismeri annyira, amennyire kell. Különösebben a filmet sem vesézném ki, mert fölösleges!

    Első megtekintésre tetszett, másodikra kevésbé, ám ez annak is betudható, hogy nem ismertem korábbról a karaktereket, és így nem voltak annyira meggyőzőek. A folytatásban nyilván másként lesz. Viszont az egyértelmű, hogy ezt az alkotást nem kell különösebb módon ajánlgatni, mivel masszívan összerakott filmről van szó, amit a Marvelnél már bőven megszokhattunk. Igen, van benne sablon, meg kaptafa, meg minden hasonló, ellenben a látvány, az üldözések, a harcok, a beszólások, mind-mind magukért beszélnek! Természetesen átvitt értelemben, kivéve a beszólások, azok szó szerintiben!




    A galaxis őrzői olyan film, aminek ott kell lennie a polcokon a többi Marvel mellett! A szépség hiba csupán annyi, hogy ebből nem kapunk Blu-ray-t, csupán DVD-t. Sokat ecseteltem korábbi írásaimban, hogy milyen gyenge manapság a DVD kiadás, de azért nem úgy gondoltam, hogy a Blu-ray-t meg kell szüntetni. Hanem visszatérhetnének végre a dupla lemezes DVD film kiadások, hogy méltó formában lehessen beszerezni azt, amit be szeretne az ember.

    Szóval, a lényeg, hogy a Disney úgy döntött, hogy nem kapunk Blu-ray verziót, érjük be egy szegényesebb DVD filmmel. Tehát nincs választás, nincs agyalás, hogy vajon melyik éri meg jobban, melyik menjen a polcra. Aki Blu-ray-ezett eddig, az most szívhatja egy csöppet a fogát, és vissza kell állnia a DVD-re. A DVD filmen a megszokott 5.1-es magyar és angol hang és feliratok mellett egy Bosszúállók: Ultron kora előzetest szemlélhetünk meg, illetve egy kisebb adagnyi kimaradt- és bővített jelenet kapunk még.

 

A galaxis őrzői DVD film borítója





Cikk megosztása