Van még új a nap alatt? Vagy éppen a Nap alatt? Sajnos nincs. Vay csak elvétve. Éppen ezért ha már új nincs is, de gigászi még akadhat! Mert nyilván a sok tudatlan azt fogja hinni a még nagyobbról, hogy az új. Pedig nem. De az igények egyre mélyebben. Vagyis bocsánat! Már nincsenek igénye.

Godzilla


A méret a lényeg!


    Van még új a nap alatt? Vagy éppen a Nap alatt? Sajnos nincs. Vay csak elvétve. Éppen ezért ha már új nincs is, de gigászi még akadhat! Mert nyilván a sok tudatlan azt fogja hinni a még nagyobbról, hogy az új. Pedig nem. De az igények egyre mélyebben. Vagyis bocsánat! Már nincsenek igények.


    A japán csoda Godzilla verzióhoz nem volt sok szerencsém, bár néhány részt azért láttam. Megmosolyogtató. Viszont érdekes, hogy milyen rengeteg sok évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy amerikában felfigyeljenek a gigaszörnyre. Ők elvoltak King Konggal. De elérkezett 1998, és egy új hullám előszele: a feldolgozásoké.

    Nekem kifejezetten tetszett az amcsi Godzilla. Volt benne jó adag humor, látványos akció, nagy zúzás, némi titokzatosság, sőt, haloványan még izgalom és para is! Teljesen jól összerakták azt a filmet, amit képes vagyok mind a mai napig megnézni, mert szórakoztat. Ehhez hozzá kell tennem, hogy a magyar szinkron is jó lett.

    Aztán elérkezett a 2014-es esztendő, vagyis tulajdonképpen a 2013-as, amikor már érkeztek a hírek, majd a képek és videók a legújabb Godzilla film forgatásáról. Sok mindent nem lehetett tudni, legfeljebb sejteni, ám az kevés volt. Persze, akadtak bíztató előjelek és mente-mondák, azonban az első előzetesig várni kellett. Az viszont mindent überelt! Nah jó, ez egy nagyon erős túlzás! Engem nem győzött még meg az sem, azonban a remény magjait sikerült elvetnie.    Kellett még némi idő, hogy elérkezzen a bemutató előtti sajtós marketingvetítés, amin bő 20 percnyi anyagot lehetett meglesni a filmből, és amin volt szerencsém részt venni, és khm… Nos, igen, nincs mit tagadnom és szépítenem: lehengerelt az egész! Végre egy masszívan tökös alkotásnak néztünk elébe! Szóval, engem kilóra megvettek! A várakozásom a tetőfokára hágott! Nyilván kitaláljátok a folytatást: hiba volt.

    Kapunk egy gigantikus monstrumot, vagyis monstert, aztán még két másikat, néhány várost, amikért nem kár, és amikre már úgy is ráfér egy kis renoválás. A biztosítónál meg beadható a természeti csapás okozta kár szöveg. Jah, akad valami családi dráma, emberi, romantikus szál is, de valahogy annyira sablonos, annyira erőltetett és annyira fölösleges, hogy vajon a készítők komolyan gondolták, hogy aki beül egy Godzilla filmre, az majd pont holmi szerencsétlenkedő fiatal családideálra kíváncsi, ami egyébként nem is létezik a valóságban?

    Nagyon nagy tévedés! A ’98-as verzióban működött az emberi szál, itt viszont… Ha nincs szörny kirakodó vásár, nyilván nagyobb hatást tett volna rám a vergődő családocska, mert csak ők számítanak, az a másik pár száz ezer vagy éppen millió ember lényegtelen, akik meghalnak, vagy elveszítik mindenüket. Viszont így, hogy Godzilla kapott játszó pajtikat, valahogy elveszett az emberi jelenlét motiváltsága.    Sebaj! Azért kapunk jó adag zúzást, aprítást és pusztítást. Vannak erősebb, hangulatosabb részek, még ha csak rövid időre is, és aki szereti a gigászi párharcokat és monumentális jeleneteket, annak bizony látnia kell a filmet! Persze, moziban ütősebb, mint otthon, bár egyre jobban elrontják a moziban a hangot azzal, hogy bömböltetik, és már szinte semmi térhatás nincs benne, csak a hangerő…

    Kicsit világvégés, kicsit apokaliptikus, kicsit jobban katasztrófás műről van szó, ami bizony tud nagyon is kellemes pillanatokat szerezni a nézőnek! Aki közel 2 órás rombolásra vágyik, időnként megszakítva érzelmesnek nem nevezhető unalmas percekkel, ami idő alatt ki lehet ugrani mosdóra, bár otthon nézve létezik a pause opció, az nyugodtan helyezze magát kényelembe, és nézze meg sokak kedvenc szörnyének legújabb játszadozását!


    És hogy milyen formátumban is érdemes beszerezni? Lássuk!

    Akad egy erősen szimpla DVD film verzió, minimális extrával, és többek között magyar és angol felirattal, illetve 5.1-es magyar és angol hanggal. Az extrák 2 kisfilemt takar a filmről, főleg a pusztításról és az ellenfelekről.

 

Godzilla DVD film    A következő lépés a Blu-ray film. Ez annyiból fejlődés, hogy a DVD-s 118 percnyi játékidő itt 123 perc és angol DTS-HD 7.1 hang van. Extrák tekintetében sokkal jobban ellátnak minket, mint a készítést, mind a lényeket illetően. Igaz, árban több, mint kétszer annyiba kerül. És innentől kezdve még inkább emelkednek az összegek!

 

Godzilla Blu-ray film    Nincs megállás, mert van egy 3D-s Blu-ray film verzió is, amihez csatolnak egy 2D-s Blu-ray film verziót is, aminek ugye annyi értelme van csupán, hogy a filmet 2D-ben is meg lehet tekinteni.  Egyébként minden másban megegyezik az agyag a „sima” Blu-ray kiadással.

 

Godzilla (3D Blu-ray + 2D Blu-ray)    Végezetül készült egy fémdobozos verzió is a 3D Blu-ray film változathoz, ami már igen komoly anyagiakat képvisel. Ezt nyilván a legfanatikusabb gyűjtőknek találták ki. Maga a kiadás nagyon exklúzív, mert nem holmi sima fémtokról van szó, hanem dombornyomott, iszonyatosan jó! A dupla lemezes DVD kiadást erősen hiányolom. Ellenben, ami lemaradt: az extrák nincsenek szinkronizálva, viszont kaptak magyar feliratot. Ezek alapján döntse el mindenki, hogy melyik verziót szeretné beszerezni. Megsúgom, készül a film folytatása, úgyhogy már most lehet kuporgatni a gyűjteményes verzióra, ami lehetne egy Godzilla szobor, amiben „elrejtik” a lemezeket. Menő lenne, nem?

 

Godzilla (3D Blu-ray + 2D Blu-ray) - Limitált DOMBORNYOMOTT fémdobozos kiadás!

 

Cikk megosztása