Egy pörgős film erősen eltúlzott jelenetekkel. Mesélés a gyászos, szomorú jelenben a fényes, dicső, boldog múltról, mely megkövült mementóként még mindig felragyog az évek végtelen, sötétbe vesző messzeségéből.

A Grand Budapest Hotel


A nyugalom szigete Budapest szívében!
Vagy nem?


    Egy pörgős film erősen eltúlzott jelenetekkel. Mesélés a gyászos, szomorú jelenben a fényes, dicső, boldog múltról, mely megkövült mementóként még mindig felragyog az évek végtelen, sötétbe vesző messzeségéből.



    A Grand Budapest Hotel minden, csak nem sziget, nincs benne nyugalom, és főleg az égvilágon semmi köze Budapesthez! Oké, most már azért nyugodt, legalábbis a filmszerinti jelen időben, azonban fővárosunkhoz vajmi köze van. A készítők mivel alternatív valóságot építettek fel, így bőven dicsérhették magukat a jól hangzó Budapest elnevezés kapcsán, ami viszont sok helyen felbukkant már. Más és más alkotásokban. Szóval nyilván céltudatos volt itt is a használat, nem csupán valami elszabadult fantázia eredménye.

    A történetről nehéz lenne röviden nyilatkozni, de nem lehetetlen! Egy kifejezetten magas színvonalú szálloda nem éppen hétköznapi történéseibe kapunk betekintést, illetve nyomon követhetjük a tündöklését és csúfos bukását, amit nem érdemelt meg. Kezdésként pont ezért a csendes, de annál inkább halottnak tűnő jelenben találjuk magunkat, hogy rövid időn belül visszaröppenjünk a csodákkal teli, esemény dús múltba, és lássuk, megismerjük a ragyogás és hanyatlás kifejezetten összetett esemény láncolatát.




    Mindez jó adag humorral van megfűszerezve, rengeteg esetben tipikus angol humorral, aztán ehhez adagoltak néhány váratlan fordulatot és pár csipetnyi durvaságot. Vagy picivel többet. Attól függ, hogy kinek milyen széles a durvasági faktora, vagy egyszerűbben kinek mi a durva. Mert ez bizony erősen változó tud lenni, mint nagyon sok minden más, pláne fogalmi síkon. De esetünkben masszívan az abszurd humorra és cselekmény sorra próbáltak fókuszálni, amely egy halálozás, és az azt követő örökösödés köré épül. Főszerepben egy képpel.

    Időnként kuszának tűnik a film, esetenként túl gyorsnak, azonban minden esetben tökéletesen értékhatáron belül! És ha már belekezdtem egy csöppet feljebb a történet vázolásába, és említést tettem képről meg egyebekről, akkor apró kitérőt követően folytatom is. Szóval, a történet egy hagyatéki kép körül bonyolódik (bár lehet, hogy nem is létezik ilyen kifejezés, hogy hagyatéki kép, de ebben az esetben maximálisan szabadon élek az alkotói szabadsággal!), és hamar kiderül, hogy eme dísztárgynak sokkal nagyobb jelentősége van, mint holmi örökségi darabnak: ugyanis magán hordozza egy gyilkosság megdönthetetlen bizonyítékát. Illetve tisztázását, mert ez a gyilkosság felettébb rejtélyes, vagyis annyira nem, de mindenesetre jól kifundált!

    A Grand Budapest Hotel kicsit krimi, kicsit (nagyon) vígjáték, és picikét dráma is, a műfaj nem teljesen hagyományosan értelmezett értelmében. Ellenben az tény, hogy a megvalósítás révén bőven kiemelkedik az átlagból, ami ugyanúgy lehet pozitív tulajdonság, mint negatív. Az én szemszögemből inkább előbbi. Persze, kell némi idő, hogy az ember belerázódjon ebbe az eltérő lendületbe és világba, mert egyáltalán nem szokványos, nem megszokott, már az élénk, erős színek végett sem. Ritka az ilyen manapság, bár a régebbi időszakokra sem volt túl jellemző semmi hasonló.

 



    Ami tuti biztos, hogy érdemes egy próbát tenni vele, még annak is, akinek nem jön be az angolosabb humor, mert akad néhány eltérő jellegű, és vannak nagyon-nagyon ütősek is, bár nem percenként, de megfelelő időközönként adagolva. Nem lett egy sűrűn nézős alkotás, kevésszer nézős sem, klasszikustól meg bőven messze van, viszont egyszeri megtekintésre mindenképpen tökéletes! Kikapcsol, szórakoztat, és cseppet sem unalmas! Sok esetben nem is kell több, főleg a mai kapkodó, rohanó, egyre értéktelenebb világunkban.

    Aki valami egyedibbet, valami különlegesebbet, valami nem megszokottat szeretne, az feltétlen nézze meg! Az előzetessel ellentétben nem elsöprő úthengerszerű fergeteges humor sokasága rejlik benne, hanem valamivel erősen visszafogottabb ám ez egyáltalán nem hátrány, mivel nem paródiáról van szó.


A Grand Budapest Hotel-t megvásárolhatjuk DVD filmen és Blu-ray filmen valamint a film zenéjét is CD-n.

 

Grand Budapest Hotel DVD film

A Grand Budapest Hotel (DVD)

 

Grand Budapest Hotel Blu-ray film

A Grand Budapest Hotel (Blu-ray) 


Grand Budapest Hotel filmzene CD-n

The Grand Budapest Hotel (CD) - Filmzene



Cikk megosztása