Vikingek. Sárkányok. Animáció. Vígjáték. Szép felsorolás! A folytatás kissé negatív érzetet kelt, mert gyenge szokott leni, de olybá tűnik, mintha egyre több készülne olyan, ami igenis nézhető és élvezhető! Szóval bizakodtam Hablaty és Fogatlan legújabb kalandjában, hogy hasonlóan szórakoztató lesz, mint az előző.

Így neveld a sárkányodat 2

Idomítási módszerek csatája

 

            Vikingek. Sárkányok. Animáció. Vígjáték. Szép felsorolás! A folytatás kissé negatív érzetet kelt, mert gyenge szokott leni, de olybá tűnik, mintha egyre több készülne olyan, ami igenis nézhető és élvezhető! Szóval bizakodtam Hablaty és Fogatlan legújabb kalandjában, hogy hasonlóan szórakoztató lesz, mint az előző.

             És láss csodát, nem csalódtam! Lényegében meglepődtem, hogy a készítők képesek voltak tovább fejleszteni a történetet, gigantikusabbá tenni úgy, hogy közben nem veszett el az alap érték, az a báj, ami meghatározta az első részt. Oké, az első részt meghatározta a némileg újszerűsége is, mert előtte nem sok viking és sárkányt rohangászott és repdesett egy sztoriban, szóval ez jelentősen közrejátszott a sikerben.

            Ott hagytuk abba, hogy Hibbant-sziget lakói megbarátkoztak szárnyas fenevadakkal, akikről kiderült, hogy valójában nem olyan gonoszok, mint amilyennek hitték, képzelték őket. Egészen idilli kapcsolat alakult ki az emberek és a sárkányok között, viszont Hablaty természetesen saját utakon haladt tovább. Neki kevés volt a megszokott dolgok rendje, és az újabbak bevezetése, ő inkább az ismeretlent akarta feltérképezni.





            Ennek köszönhetően Sárkányvadászokba botlik, és kiderül, hogy az élet továbbra sem olyan fenékig tejfel, mint ahogy azt elgondolták a kicsiny magaslati sziget birtokosai. Mert a világ hatalmas és sokan élnek rajta. Sok jó szándékú ember és egyéb lény, meg persze 1-2 nagyon gonosz, aki mindent uralni akar. Szóval a konfliktus adott. Illetve bontakozik ki egy kisebb fajta háború, miközben egy másik erőteljesebb szálon családi kiteljesülésnek lehetünk szemtanúi. Végre lehull az a bizonyos lepel Hablaty családjától, és rövid időre megtörténik a tökéletes, harmonikus élet, ahogy a csonkából teljes egész lesz.

            Igen, ez a mese is követi a megszokott, bevált hagyományokat, ami nem meglepő, hiszen tuti recept. Ideális, békés élet, aztán némi bonyodalom, majd ismét reményteljes boldogság, hogy aztán egy nagyon mély zuhanás majdhogynem kilátástalan helyzetbe sodorja a szereplőket, hőseinket, akiknek végül gigászi csatában sikerül győzedelmeskedniük a velejéig romlott és gonosz alak felett! Sok-sok ilyet láttunk már, viszont az tény, hogy ezen nem nagyon lehet változtatni. A próbálkozást persze nem tiltja semmi, viszont a végeredmény nagyszerűségére roppant minimális az esély.

            Ellenben mindez valahogy egy csöppet sem zavart engem. Azt most nem írhatom, hogy lélegzetelállító volt a látványvilág, mert az animációkhoz már hozzászokhattunk. Szép-szép, de nem lehengerlő. Ám a humor részével minden maximálisan rendben volt. Nem volt fergeteges, viszont mindig a megfelelő időben érkezett valami nagyon frappáns, vagy több. Éppen emiatt tulajdonképpen unalmas részek sem akadt. Ami már-már túlzásba ejtően kezdett érzelgős lenni, az legfeljebb engem zavart egy csöppnyit, más vélhetőleg érzékenyebb, és megbocsátóbb, beleélőbb. Viszont az ilyetén részekbe is sikerült a készítőknek némi megmosolyogtató szösszenetet belecsempészniük, ami miatt tulajdonképpen rendben volt mindez.

            Igen, nagyon jól vette észre a Drága Olvasó, hogy nem nagyon kötök bele a filmbe. Nincs miért. Nem vártam tőle világmegváltást, nem vártam tőle hanyatt dobást, csupán közel másfél órányi szórakozást, kikapcsolódást. Mindezeket pedig maradéktalanul megkaptam. Panaszra nincs okom! Nem untam, nem éreztem sehol, hogy nagyon nyújtják, ráadásul a végén egy csöppet meg is lepődtem, mert úgy gondoltam, hogy tovább fogják hozni a végső csatát, de nem! Nem szórakoztak az idővel. Hőseink éppen összeszedték magukat a kudarcból és már indultak is lelkesen, hogy mindent elkövetve megvédjék lakhelyüket, ismerőseiket.




            Mindezt erőteljesen kihangsúlyozva a nevelési módszerekkel. Mert a gonosz ellenfél természetesen kőkemény szigorral, erővel és kegyetlenséggel irányította a sárkányát, ami a természetben működik a falkákat, az állatok közösségét figyelembe véve. A történetünkben kevésbé helytálló, ami ellen érvelhetnek, de nem teszem, mert akad némi ráció benne, de tényleg csak némi!

            Hablaty a szeretet és megértés elvét vallja az „idomításban”, és ezáltal lényegében emberi tulajdonságokkal rendelkeznek a sárkányok, mint általában minden animációs filmben minden állat vagy eszköz vagy tárgy. Érdekes, hogy nem zavart. Éppen ezért vessünk is több röpke pillantást a kishazánkban beszerezhető kiadásokról, amikkel a gyűjteményünket gyarapíthatjuk!


Így neveld a sárkányodat 2. DVD film



            Természetesen a megszokottnak megfelelően a DVD filmmel kezdem. 102 percnyi játék idő, magyar és angol DD 5.1-es hang és ezen a két nyelven felirat. Kapuk némi extrát is, ami kifejezetten szívmelengető. Megismerhetjük a filmben szereplő sárkányokat, képeket nézhetünk, betekintést nyerhetünk a kulisszák mögé, az elkészítés folyamatába, s akad még néhány egyéb meglepetés.


Így neveld a sárkányodat 2. Blu-ray film




            A Blu-ray film verzió technikailag megegyezik a DVD film-vel, csak itt az angol hang az DTS-HD, és extrából is „picit” jobban megszórtak. A fent említetteken kívül kapunk egy bónusz kisfilmet, ami egy új kaland, néhány kimaradt jeleneten is szórakozhatunk, és megismerkedhetünk Drákó hadigépeivel, Hablaty találmányaival és a különféle sárkányokkal. Többek között, mert ezeken kívül még akad néhány finomság!

Így neveld a sárkányodat 2. (3D Blu-ray + Blu-ray + DVD)





            Végezetül fellelhető még egy „mindent bele” kiadás is, ami annyiból több az előzőeknél, hogy 3D-ben is megtekinthető a film, a sima 2D-s Blu-ray példány mellett, ráadásul a DVD lemezt is megkapjuk hozzá, szóval így nem kell agyalgatni azon, hogy DVD vagy Blu-ray legyen, mert minden meg lesz egyben!





Cikk megosztása