A Jupiter felemelkedése az a film, amitől nagyon sokan csodát vártak. Majdnem olyan mértékű csodát, mint a Mátrix esetében, azonban mindez teljesen megalapozatlan volt. Vagyis a rendezők, a Wachowski fivérek neve által fémjelzett mű erre engedett következtetni. Pedig ritka, hogy bárkinek több kiemelkedő műve legyen, ami filmtörténelmet képes írni.

Jupiter felemelkedése

 

            A Jupiter felemelkedése az a film, amitől nagyon sokan csodát vártak. Majdnem olyan mértékű csodát, mint a Mátrix esetében, azonban mindez teljesen megalapozatlan volt. Vagyis a rendezők, a Wachowski fivérek neve által fémjelzett mű erre engedett következtetni. Pedig ritka, hogy bárkinek több kiemelkedő műve legyen, ami filmtörténelmet képes írni.

            Persze a Mátrix után is készültek kifejezetten jó alkotásaik, mint például a V, mint vérbosszú vagy a Felhőatlasz, azonban már az előzetes is bőven arról árulkodott, hogy a Jupiter felemelkedése inkább egy középkategóriás, egyszer szórakoztató, akció dús látvány orgia lesz. S valóban nem lett semmivel sem több! Szóval számomra érthetetlen, hogy miért is vártak annyira oly sokat ettől a filmtől!



            A történet majdhogynem pofon egyszerű, egy pici újszerű gondolattal és elképzeléssel megspékelve. Címszereplő Jupiterünk (Mila Kunis), roppant csinos leányzó, aki ennek ellenére takarítóként dolgozik, ami napjainkban nem, hogy érthetetlen, de képtelenség is. Éppen ezért ő többről álmodozik, ami egy bizonyos Caine (Channing Tatum) képében meg is valósul. Jupiterről kiderül, hogy nem közönséges ember, hanem különleges kód van a génjeiben, amitől az egyik legnagyobb uralkodóház fejének a reinkarnációja. Esetünkben ez az uralkodóház nem a bolygóra vonatkozik, hanem a végtelen univerzumra.

            Természetesen akad, aki ezt nem nézi jó szemmel, és magának akar minden hatalmat, ármány vagy erőszak révén, tök mindegy! Szóval, igen. Maga a sztori nem hordoz semmi egyedit. Mondhatni, sokat látott, sokat olvasott, esemény sor, ami folyamán a legkisebből a legnagyobb lesz, és nem feltétlenül fizikai, centiméterben mért értelem szerint.



            A romantikus szál sem marad el. A rideg, genetikailag tökéletes harcosra módosított, komor, mogorva Caine gyengéd érzelmeket kezd táplálni Jupiter irányába, aki számára a srác egyáltalán nem közömbös. Hmmm… Mily meglepő és váratlan fordulat! Ettől függetlenül nem fogom szidni a filmet, mert nekem tetszett. Én nem vártam semmi eget rengetőt tőle, csak annyit, hogy nagyjából 2 órán keresztül szórakoztasson. Oké, abban a szerencsés helyzetben voltam, hogy 4DX moziban nézhettem, és így kifejezetten hatásos és élvezetes volt a mű, de alapjáraton rendben van. Aki szereti a sci-fit jó adag akcióval megspékelve, néhány poénosabb beszólással, az egyáltalán nem fog csalódni!

            S pontosan, nagyon jó az észrevétel! Egyáltalán nem akarom fölöslegesen húzni most ezt az írást, és jobban belemélyedni sem szeretnék a történetbe, mert nincs miért. Nem bonyolult, nem több szálon futó elmélkedés a világ miben létéről, csupán egy faék egyszerűségű mese számítógépes effektek mérhetetlen sokaságával. Bár a mese megnevezés ellenére azért kisgyereknek egyáltalán nem ajánlott, mert túl sokat kellene magyarázni, és a filmben szereplő aratást, ami tulajdonképpen csak szóban hangzik el, eléggé súlyos. Bár az is tény, hogy sok rombolás és pusztítás van, halottak viszont alig szóval durvának, nyersnek egyáltalán nem mondható, ami bizonyos felnőttebb rétegnek nyilván nem örömteli hír. Sebaj, ettől függetlenül nézhető és élvezhető! Egyszer. Esetleg kétszer.




            A gyűjtemény bővítésével viszont komolyabb gondok vannak. Nem a DVD film verzióval, mert abból csak egy változat van! Meglepő módon némi extra is került a lemezre, pedig simán készülhetett volna belőle egy szépséges 2 DVD-s kiadás…

            Szóval DVD film, többek között magyar, angol hang és felirat, 122 percnyi film, bónuszként meg kettő darab kisfilmet kapunk. Az egyik Jupiterről szól, amint egyszerű kis bevándorlóból az Univerzum Királynője lesz, a másik arról mesél, hogy a készítők miként alkották meg az ember-állat hibrideket.

 
Jupiter felemelkedése DVD

 

             Blu-ray film tekintetében van egy sima, egy korongos. 127 perc hosszú alkotással. Extraként 7 darab kisfilmet kapunk a forgatásról, a megvalósításról, és sok egyébről.

Jupiter felemelkedése Blu-ray

 

           Aztán ott van még a 3D-s Blu-ray film, amihez megkapjuk a film 2D-s változatát is. Extraként pont annyi van, mint a szimpla verziónál.

Jupiter felemelkedése 3D Blu-ray

 

            Majd mindezt megfejelik egy gyönyörű külsőt kapó, fémdobozos kiszereléssel is, ami valóban csodálatos! A tartalom megegyezik a 3D-s kiadással.

Jupiter felemelkedése 3D Blu-ray Limitált Fémdoboz

 

 

Cikk megosztása