Kissé megtévesztő lehet az alcím, ugyanis a Carrie horror, a Lucy akció, de az alap képesség hasonló, csak utóbbi jóval többre képes. Jóval többre képes egy városi legenda meglovagolása során. Agyunknak valóban csak a 10%-át használjuk? Természetfeletti szuper dolgokra lennénk képesek, ha teljes kapacitással működnénk?

Lucy


A felturbózott Carrie!



    Kissé megtévesztő lehet az alcím, ugyanis a Carrie horror, a Lucy akció, de az alap képesség hasonló, csak utóbbi jóval többre képes. Jóval többre képes egy városi legenda meglovagolása során. Agyunknak valóban csak a 10%-át használjuk? Természetfeletti szuper dolgokra lennénk képesek, ha teljes kapacitással működnénk?


    Valamikor, nem is olyan régen, szépen elterjedt az a tévhit, hogy agyunknak csupán a 10%-át használjuk. Az emberek többsége ebben a tudatban él, és abban, hogy az átlagember még ennyit sem képes megmozgatni, csupán 5-6 százalékot. A Lucy is ezt vette alapul, s erre épít rá, majdhogynem hitelesen. Akció film, de simán ráfogható a fantasztikum is.
   
    A kérdés viszont nyitott: a készítők szándékosan kreálták úgy a történetet, ahogy, vagy ők maguk sem voltak tisztában a tényekkel? Én naivan próbálom azt hinni, hogy szándékos volt mindez a részükről. A probléma csupán ott kezdődik, hogy sokan képesek lesznek elhinni azt az egész badarságot, amit profi módon tudományos képzelgésnek állítanak be.

 



    Főszereplőnk egy bulizós fiatal leányzó (Scarlett Johansson), aki rossz társaságba keveredik. Egy táskát kell elvinnie egy nagy maffiózónak. Egyszerűnek tűnik a feladat, de vér és erőszak kíséri útját, s az élete pillanatok alatt gyökeresen megváltozik. A táskában a legújabb drog van, amit európai városokba próbálnak eljuttatni, aztán terjeszteni. A csomagokat beültetik a hasüregbe, aztán irány, ki-ki a maga célállomására!

    Lucy az egyetlen nő, amit kissé meg is szív, mert csúnya dolgokat akarnak tenni vele a kisebb halak, ami hatására kiszakad a tasak, és felszívódik a nő szervezetében. Nem hal bele, hanem szuperképességekre tesz szert. Eme kiváltságos tényező fő oka az, hogy folyamatosan fejlődve agyának egyre több százalékát lesz képes használni, hogy végül elérje a maximális kapacitást. Közben Franciaországban természetesen pont erről a témáról tartanak elődást, és természetesen pont Franciaország az egyik célállomás.

    Lucy öntudatára ébred, és egyre növekvő hatalmával bosszút akar állni azon, aki ezt tette vele. Aki az útjába kerül annak annyi! Megállíthatatlan gépezetté válik, miközben lebuktatja a többi futárt. A végén kissé nagyon elszáll a film, de pont az lett igazán az erőssége!

 




    Akadnak hibák, az alap koncepciótól kezdve, a természetfilmes hasonlatokon, bevágásokon át a képtelenségig fokozott képességekkel. Viszont Lucy jellemváltozása szépen megfigyelhető, ami tulajdonképpen pillanatok alatt megy végbe, amint a szer reakcióba lép a szervezetével, és nem hal bele a nő.

    Az akció jelenetek teljes mértékben rendben vannak, ám a lezárás kifejezetten érdekesre sikeredett. A minden képzeletet felül múló, szuperszámítógéppé alakulás, az időben való ugrálgatás elsőre nagyon komoly falat lehet, ami megakadhat a torkon. Nem könnyű felfogni, feldolgozni, hogy pontosan mi is történik, és hogy mi van, azonban nem lehetetlen! Okos képzelgés, hogy mi mindent tudnánk tenni akkor, ha agyunk 100 százalékát használnánk, de sajnos bebizonyították már azt, hogy megközelítőleg annyit használunk, illetve valamivel kevesebbet. Egyszerre, egyidőben 10-15 százaléknyi az, ami működik, de folyamatosan váltakoznak a területek, szóval egyetlen agysejtünk sem záródik ki a hatalmas közösségi munkából! Persze akadnak kivételek, akik nem viszik túlzásba, és beérik agykapacitásuk felével is, és békésen eléldegélnek.

    Tulajdonképpen azt kell írnom, hogy a film nem unalmas. Bár az első felében voltak komolyan próbára tevő pillanatai, amikor minden momentumot egy-egy természetfilmből vett jelenettel magyarázgattak hatalmas művészi és költői hasonlatként. Az egyszerűen borzalmas! Még szerencse, hogy gyorsan leszoktak róla, és visszaálltak a normál, jól működő kerékvágásba! Mert gyönyörűen zakatol végig a film, és a megoldás nem olyan sablonosan hepi, mint amit megszokhattunk. Féltem is egy csöppet, hogy nem mernek majd jelentősebbet lépni a készítők, de sikerült megtenniük azt, amit kellett, és kifejezetten hangulatos, erős lezárást sikerült összehozniuk! Emiatt is tudom ajánlani mindenkinek, aki szeret egy kicsit elgondolkodni egy filmen, de az akció kedvelőknek is lényegében kötelező darab!

 

 


    S, hogy milyen formátumban érdemes beszerezni? A DVD megint nem teljesít meggyőzően az extrák hiánya miatt, viszont van a szokásos magyar és angol 5.1-es hang, meg persze felirat ezen a két nyelven. Bár, extrákat kevesen néznek, szóval megteszi ez is, bár egy komoly és gyönyörűséges gyűjteménybe nem pont ezt javasolnám, de mindjárt eljön az is!

    Kapunk egy Blu-ray verziót is, ami annyiban különbözik, hogy akad némi extra Lucy átváltozásáról, és tudományosabb oldalról is megközelítik ezt az agyi témát. Aztán akad még egy Blu-ray fémdobozos limitált kiadás is, ami megüti azt a mércét, hogy a pár sorral fentebb említett különleges gyűjteményben méltó helye legyen! Mert a fémdoboz még mindig nagyon menő!

 

Lucy DVD film

 


Lucy Blu-ray film



 

Lucy Blu-ray film - Limitált fémdobozos kiadás

 






Cikk megosztása