A megboldogult 90-es években lényegében divatja volt a természeti katasztrófának, ahogy a sci-finek és a fantasynek és a horrornak és sorolhatnám. Aztán mintha eltűnt volna a műfaj, bár egy-egy okosnak látszó próbálkozás mindig akadt, hogy azért ne merüljön teljesen feledésbe. Úgy tűnik, 5 évben mérik a ciklust. Holnapután, 2012, A vihar magja…

A vihar magja


Twister után szabadon!



    A megboldogult 90-es években lényegében divatja volt a természeti katasztrófának, ahogy a sci-finek és a fantasynek és a horrornak és sorolhatnám. Aztán mintha eltűnt volna a műfaj, bár egy-egy okosnak látszó próbálkozás mindig akadt, hogy azért ne merüljön teljesen feledésbe. Úgy tűnik, 5 évben mérik a ciklust. Holnapután, 2012, A vihar magja…


    Alapjáraton szeretem a katasztrófa filmeket. Ehhez köze lehet annak, hogy kedvelem a természet tombolását, ami érthető okokból sokaknak nem tetszik, ám én más szögből nézem mindezt. Persze, ha lenne házam, és elsöpörné egy jelentősebb vihar az egészet és mindenem, nyilván másként gondolkodnék a témáról.

    Nos, mielőtt nagyon elterelődnék más irányba, inkább a filmre térek! Adva van egy viharvadász csapat, mely az utolsókat rúgja a fránya anyagi gondok miatt. Azért fizetik őket, hogy tornádókat filmezzenek, de jó ideje nem sikerült számukra mindez. Kellemetlen. Aztán akad egy városka, Silverton, ahol egy apát és két fiát követhetjük nyomon. Kapunk még szerelmi szálat, apai bűnbánást, mert iskolaigazgató helyettesként túl sokat dolgozik, gyerekekre meg nem jut elég ideje, ami nem meglepő kapitalista világunkban, úgy nagy általánosságban. A sornak még nincs vége! Láthatunk egy megszállott viharvadász főnököt, akinek csak a felvételek számítanak, és egy menő redneck duót, akik you tube sztárok akarnak lenni. Nah, ők az a bizonyos fény az éjszakában, akikért érdemes megnézni A vihar magja filmet, a látványos pusztításokat leszámítva. Erre nyilván a készítők is rájöttek. Öööö… Igen!



    A lényeg, hogy hosszan ismerkedünk a szereplőkkel, és egyáltalán nem lesz szimpatikus egyik sem, mert teljesen sablonosak, teljesen unalmasak, kivéve az eszement, pozitívan őrült párost! Még a szinkron is teljesen megállta a helyét az esetükben. Igen, engem nagyon meggyőztek, és kifejezetten üdítő színfoltjai voltak a filmnek. Nélkülük nehezen találnék pozitívumot ebben az alkotásban… Ellenben visszatérve a „lényegre”… Szóval hosszú, érdektelen karakterismertetés a főbb szereplőket illetően, és amikor már éppen elaludnánk, vagy nagyon belemerülnénk bármi egyéb cselekedettbe, attól függően, hogy éppen hol és kivel nézzük a DVD filmet, végre elkezdődik valami! Végre szembesülhetünk a vihar előszeleivel!

    A kezdő képsorok masszívak lettek, de utána lapos, vontatott jó fél óra következik, amelyben nem hogy a nézők, de az alkotók sem tudják eldönteni, hogy ez most milyen film is? Filmes film, vagy áldokumentum? Ész nélkül kamerázgatnak mindenfelé, amit előszeretettel mutogatnak nekünk, aztán random kapunk egy külső felvételt. Belső felvétel ebben az esetben nálam az áldokus jelleg, külső a filmes. Egy idő után meguntam ezzel foglalkozni, és rezignáltan beletörődtem, hogy képtelen vagyok belehelyezkedni a műbe. Egyetlen reményem maradt a vihar tombolása, ami többnyire élvezhető és nézhető volt. Bár jó párszor ellőtték azt a frenetikus megoldást, hogy áldoku jelleggel láthattuk a vihart, majd a kamera bumm, elborult, felborult, elrepült, stb, és hiába tombolt a tornádó, már csak az elvonulás utáni állapottal szembesülhettünk. Szerencsére ilyenből kevesebb volt, de az a kevés is sok volt!



    Összességében a szokásos nesze semmi fogd meg jól! Unalmas karakterek, sablonos történetvezetés, viszont kifejezetten hatásos, látványos viharok, tornádók! Szóval, aki egy jó kis „természeti” tombolásra vágyik, az ne hagyja ki! A két redneck ürge meg zseniális! Erősen jackass-ek! Szóval hiába a maximálisan béna, ezerszer lerágott történet és jelentéktelen karakterek, amikből 12 egy tucat, mégis érdemes megnézni a DVD filmet!

A vihar magja sajnos nem más, mint egy tipikus viharvadászos, családos drámanyúlvány csodálatos pusztítással (feltéve, ha egy pusztítás lehet csodálatos) és a szokásos übergigantikusmegaévezred viharával, vagyis itt tornádójával. Egyszer nézős, aztán roppant gyorsan felejtős. A Twister továbbra is bőven viszi a pálmát ebben a kategóriában. Meg a házakat, kocsikat, teheneket, stb.

    Ellenben, aki kedveli a témát, az mindenképpen szerezze be a gyűjteményébe! Aki nem rajong különösebben érte, vagy alaposan megválogatja, hogy mi is kerüljön a polcára, annak is ajánlom, mivel a Twister, a Holnapután és a 2012 mellett bizony ott kell lennie, mert vélhetőleg újabb 5 évig nem kapunk igazán említésre méltó vihar tombolást! S hogy milyen formátumban is érdemes beszerezni? Sok választék most nincs.

 


    A DVD verzión található magyar, angol és cseh 5.1-es hang és sokféle felirat, szűk másfél órás játékidővel. Extraként kapunk egy kis tornádó útikalauzt, amit bátran nevezhetünk amolyan ismeretterjesztő filmnek.

 

A vihar magja DVD film

 


    A Blu-ray változat a megszokottnak megfelelően bővebb a hangok, feliratok és az extrák tekintetében. Ellenben a szélviharok ismeretein túl megnézhetjük, hogy miként képesek mesterségesen katasztrófát előállítani, és még a Titus nevezetű nagyon komoly viharvadász autóba is betekintést nyerhetünk!


A vihar magja Blu-ray film

 

Cikk megosztása