Ez egy olyan alkotás, aminél a meglepetés ereje valóban ütős! Egy nő, Christine (Nicole Kidman) különleges „betegségben” szenved, amit egy baleset okozott. Minden reggel, mikor felébred, törlődik az emlékezete, és teljesen tiszta lappal kezdi az életét. Semmire sem emlékszik az életéből. Egészen addig, amíg nem kap külső segítséget Dr. Nasch (Mark Strong) képében.

Amnézia

 

             Az Amnézia az a film, ami első körben nem érdekelt. Sőt, másodikban sem, mert nem kötött le a tartalma. Egy nő, Christine (Nicole Kidman) különleges „betegségben” szenved, amit egy baleset okozott. Minden reggel, mikor felébred, törlődik az emlékezete, és teljesen tiszta lappal kezdi az életét. Semmire sem emlékszik az életéből. Egészen addig, amíg nem kap külső segítséget Dr. Nasch (Mark Strong) képében.

            Gyorsan kiderül, hogy a baleset valójában nem is baleset volt, és a férfi, aki Bennek (Colin Firth), Christine férjének adja ki magát, nem egészen az, akinek látszik. Röviden talán így fogalmazható meg a film úgy, hogy a lényeges és jelentős csavarokat ne rozsdálltassam be. Mert bizony ez egy olyan alkotás, aminél a meglepetés ereje valóban ütős! Mivel lényegében angol filmről van szó, és tudvalevőleges, hogy az angolok képesek felettébb ötletes történetekre, egyáltalán nincs min csodálkoznunk.


 

            Az Amnézia esetében tökéletesen működik minden, arról nem is szólva, hogy nincs elnyújtva, nincsenek unalmas pillanatok. Valahogy gyors, pörgős az egész, mégis érthető és követhető. Míg más filmeknél hasonló esetben szétesik az egész vagy éppen darabos katyvasszá válik, itt tökéletesen egyben van!

            Sok esetben igyekszem pártatlan maradni, és ha éppen olyan filmről kell írnom, ami nagyon nem a szívem csücske, akkor is megpróbálok valami pozitívumot előbányászni belőle, és azt kihangsúlyozni. Nos, jelen művel kapcsolatban kifejezetten könnyű dolgom van. Ez bizony döbbenetes jó lett! Amennyire nem volt kedvem hozzá, amennyire nem akartam megnézni, annyira lekötött, magával ragadott!

            Christine felébred, és semmire nem emlékszik. Mi sem tudunk semmit. Aztán lendületes tempóban folyamatosan, jelenetről jelenetre egyre több részletre derül fény, egyre több ismeretre tehetünk szert, miközben bepillantást kapunk a karakterek hétköznapjaiba.  Mindez nem egysíkú, bár tudható, hogy valami komolynak kell lennie a háttérben, és persze itt is a legáltalánosabb mozgató rugója az egész sztorinak az, ami lényegében mindannyiunk életét tökéletesen meghatározza: a szerelem!


 

            Szépen felépítve a múlt, az elfeledett események, és amikor úgy érezzük, hogy súlyos igazságra derült fény, valami történik, érkezik egy ellenérv, ellenmagyarázat, ami elbizonytalanít, megcáfol, megnyugtat. Ellenben ez sem tart örökké, mert egyszer úgy is kibújik a szög a zsákból, és erre egyáltalán nem kell sokat várni, főleg a pörgős tempó miatt, ami egyszerűen káprázatos lett! Nagyon jót tett a filmnek a masszív, bátor, ám annál okosabb, profibb vágás! Lehetett volna ez másfél vagy két órás film, ami dög unalom. Ezzel szemben bő 70 perc lett, ami roppant feszesre sikeredett, nem kevés feszültséggel és izgalommal. Ráadásul egyetlen pillanatára sem mondhatjuk azt, hogy unalmas, érdektelen.

            Ez bizony az a film, amit mindenképpen látni kell mindenféle műfaji rajongástól függetlenül! S nem csak egyszerűen látni, de DVD vagy éppen Blu-ray gyűjteménybe kell helyezni! Hogy ez milyen formátumban tehető meg? Lássuk csak!

            Egy szimpla DVD film kiadás, ami csúnyán fapados. Magyar és angol hanggal, magyar felirattal.


Amnézia DVD film

 

            A Blu-ray film változat pont olyan, mint a DVD film, csak jobb kép- és hangminőséggel. Ez bizony szomorú, hiszen ez a film sokkal, de sokkal többet érdemelne!


Amnézia Blu-ray film

           Bonuszként beszerezhető a könyv is, mert bizony, valójában egy adaptációról van szó, nem pedig saját ötletről. Most viszont megbocsátok, mert képes volt lekötni ez az alkotás, és teljes mértékben magával ragadott! Sokkal több ilyen kellene! Sokkal több!





Cikk megosztása