Az útvesztő pontosan az a film, ami regényben jó lehet, de filmként szintén képes megállni a helyét. Igen, regényben jó lehet, mert ugyanis egy adaptációról van szó ismét, azonban a könyvhöz ez idáig nem volt szerencsém. Persze, lehet, hogy ez nem szerencse, viszont így nem hasonlítgattam semmihez minden egyes pillanatot, csak néztem, és élveztem az alkotást. Ez pedig nálam hatalmas nagy szó!

Az útvesztő

 

Ariadné fonala modernizálva, kifordítva

 

            Az útvesztő pontosan az a film, ami regényben jó lehet, de filmként szintén képes megállni a helyét. Igen, regényben jó lehet, mert ugyanis egy adaptációról van szó ismét, azonban a könyvhöz ez idáig nem volt szerencsém. Persze, lehet, hogy ez nem szerencse, viszont így nem hasonlítgattam semmihez minden egyes pillanatot, csak néztem, és élveztem az alkotást. Ez pedig nálam hatalmas nagy szó!

            Egy fiatal sráccal kezdünk, aki egy felvonóban megy ismeretlen célja felé. Aztán egy tisztásra érkezik, ahol hozzá hasonló fiatal srácok várják. Hamar megtudjuk, hogy ezek a kamaszok látszólag véletlenszerűen kerültek ide, ám tudhatjuk, hogy nem létezik véletlen. Ebben az esetben sincs szó ilyesmiről.

            A fiatalok berendezkedtek egy középkorszerű életmódra, kialakult közöttük egy hierarchia, felépítettek néhány szabályt, és azokhoz tartják magukat. Kasztokat alakítottak ki, és az újonnan érkezőket képességeiknek megfelelően osztják be az adott csoportba. Barátságos kis helyüket hatalmas fal veszi körbe, mely egy irdatlan nagy labirintus részét képezi s egyúttal a barátságos helyet barátságtalanná, börtönné teszi.


 

            Persze, kamaszokról van szó, fiúkról, akikben ott a kíváncsiság, és akiket nem állít meg holmi fal, sem holmi halálos veszély, és az sem, hogy sokan elhaláloztak már, miközben próbáltak kiutat találni. Akadnak gyávák, akik rettegnek az ismeretlentől, és eléldegélnének a szűk keretek között, főszereplőnk viszont felbolygatja az egész szisztémát. Halovány emlékek formájában ott van az elméjében a megoldás, mely folyamatosan igyekszik felszínre törni.

            Hamar komoly problémák keletkeznek. Rövid időn belül érkezik egy lány is, ami szokatlan, mert eddig csak fiúkat küldtek ide az ismeretlenek, a lánnyal együtt egy üzenet is, mely szerint kész vége, nincs több ellátmány. Ezek a nők… csak a baj van velük! De pont emiatt szeretjük őket! S nem elég, hogy ellátmány nincs, de főszereplőnk Thomas tényleg alaposan megkutyul mindent, és átlép sok-sok szabályt. A tiltás ellenére az útvesztőbe merészkedik, éjszakára ott ragad, ugyanis van egy hatalmas kapu, ami nappal nyitva van, éjszaka bezáródik, hogy a gépesített szörnyek, melyek a folyosókon bóklásznak, ne juthassanak a tisztásra.

            Szóval, Thomas végez az egyik ilyennel, és tovább jut a kutatásban, mint bárki más. Ezért egyik éjszaka a kapu nem zárul be, és kezdetét veszi a rettenet, a pusztítás. Ezek után nincs tovább, menni kell előre, bár akadnak, akik inkább maradnak. S a rejtély ezek után egyre nagyobb homályba burkolózik, pedig úgy tűnik, hogy egyre több mindent megtudunk. De minél nagyobb mennyiségű információt kapunk, annál több kérdés keletkezik. Ördögi kör!


 

            A lezárás természetesen folytatásos, ahogyan a regény sem egyetlen könyvből áll, hanem több részből. Ami kiemelendő, hogy a filmnek sikerült megfognia, magába szippantania, bár lehet, hogy ez nem volt nehéz feladat, mert mindig is szerettem a hasonló témákat. Ellenben a készítőknek sikerült ezt úgy felépíteniük, hogy folyamatosan csepegtettek válaszokat, folyamatosan építgették a történetet, és folyamatosan jutottunk előre, tudunk meg többet és többet. Aztán igen, ahogy írtam fentebb, minél többet tudtunk meg, annál inkább azt érezhettük, hogy egyre kevesebb az ismeretünk. Fantasztikus!

            A látványra nem lehet panasz! Szépen néz ki a világ, helyenként erős horror hangulat is megfigyelhető, máshol pedig az ötletesség csíphető fülön. Ez egy olyan sci-fi kaland, ami nagyon sok embernek tetszetős lehet azokon kívül is, akik kedvelik az adott műfajokat. A szereplők jól hozzák a karaktereiket, van, akit lehet gyűlölni, és van, akit lehet szeretni, meg akiért lehet izgulni. A kimenekülő kis csapat sincs biztonságban, bár a főszereplők azért javarészt életben maradnak, és nagyjából sejthetőek az elhalálozások, amik emiatt nem tudnak igazán komoly és erős meglepetést okozni. De ez legyen a legnagyobb probléma az egész filmmel!

            Összességében teljesen rendben van, és lényegében nagyon ajánlott megtekinteni! Ráadásul bármilyen gyűjteményben ott van a helye! Mindez lehet DVD formátumban, ami egy közepes kiadásra sikeredett. 109 perc, többek között magyar és angol DD 5.1-es hang, illetve sok felirat, aztán kapunk némi extrát is, úgymint kimaradt jelenetek, képgaléria és audiókommentár.


Az útvesztő DVD Film






            Aztán van egy Blu-ray film verzió is, ami 113 perc, többek között magyar DD 5.1 és angol DTS-HD 7.1 hanggal, illetve szintán sok felirattal, a bónuszt tekintve annyival több, mint a DVD film kiadás, hogy van baki parádé és egy kisfilm a vizuális effektusokról.


Az útvesztő Blu-ray Film









Cikk megosztása