Optimus fővezér megtörten ugyan, de visszatér, hogy hányattatott sorsú társaival ismét megmentség az emberiséget a pusztulástól! Azonban minden eddiginél félelmetesebb és erősebb ellenfél fenyeget, ráadásul az emberi tényező is inkább a pénzforrást látja a robotokban, mint a segítséget. Még a korábbi szövetségesekben is! Talán megérettünk a kihalásra?

Transformers - A kihalás kora

 

Egyszer volt egy jó adaptáció. Persze, nem világmegváltó, és nem is történelmet író, de jó. Hangulatos, többször nézhető, látványos, humoros. Ezáltal veszélybe került a terminátorok gépi egyed uralma. Új robotok tűntek fel, majd rohamos léptekkel hanyatlani kezdek. Pontosan úgy, ahogy a filmes frenchise evolúcióban általában lenni szokott…

 

            Tudom, kissé hosszú lett a felvezető szöveg, ráadásul írtam már frappánsabbat, de most nem feltétlenül a humor oldaláról szerettem volna megközelíteni a filmet. Annak ellenére sem, hogy tudom, hogy az az igazán nyerő és közkedvelt felfogás. De ennél a negyedik résznél, ami egy új trilógia nyitánya, valahogy nincs sok kedvem humorizálni. Azonban lehet, hogy időközben megjön hozzá a kedvem.

            Tulajdonképpen előnyös helyzetben vagyok. Azt hiszem, pont ezért olyan jó nem premier filmről írni, bár ehhez az is kell, hogy az adott alkotás felkapott legyen. Jelen esetben ilyenről van szó. S hogy ez miért olyan jó? Mert nem kell komolyabban szórakoznom a tartalommal! Mostanra nyilván majdnem mindenki hallotta már a Transformers legújabb epizódjáról, sőt, sokan biztosan látták is. De akinek még sem lenne semmi fogalma az egészről, annak elég annyit tudnia, hogy az Álcákra és az Autobotokra egyaránt vérdíj van kitűzve. Egyik sem szívesen látott teremtmények bolygónkon, mert igen, ezek/ők teremtmények!



            Konkrét magyarázatot nem kapunk eme jelentős pálfordulatra, csupán utalgatást, hogy túl erősek ezek a gépek, és az autobotok is veszélyesek az emberiségre, meg fellázadhatnak, elárulhatnak, stb., stb. Persze a háttérben kőkemény kapitalizmus bújik meg. Ettől függetlenül az emberiség ismét veszélybe kerül, mert felbukkan egy új, minden eddiginél pusztítóbb, robotizált ellenfél. Ehhez most apa-lánya konfliktust kapunk, és gyomorforgatóan sok amcsi nagy-nagy hazafias menőzést. Gondolom a Kínában vetített verzióból kiretusálták az a rengeteg sávos-csillagos zászlót, párnát, ruhát és egyebeket.

            Magáról a filmről nehéz írnom. Lényegében semmi újat nem kapunk, csupán azt, amit már eddig is láttunk, és ahogy az előző két résznél, úgy ennél sincs semmi megragadó hangulat. Próbálnak gigászibbak lenni, nagyobb csaták, keményebb, humorosabb beszólások, lazább robotok, de még sem működik a dolog!

            Persze, ez nem azt jelenti, hogy egy halom, értéktelen hulladék az egész film, bár tuti, hogy akadnak nem kevesen, akik így gondolják, azonban ha összességében nézzük, úgy teljesen jó. Kicsit ugyan hosszú, ám egy erős közepesként simán megállja a helyét! Vannak nagyon jó beszólások, és a látvánnyal, akciókkal most sincs semmi gond. Tulajdonképpen egyáltalán nem unalmas egyetlen pillanata sem, bár vannak olyan jelenetek, amik már komolyabban megközelítik azt a bizonyos határt, amin túl a nyűg és türelmetlenség található, viszont nem lépi át egyszer sem. Szerencsére.

            Akinek bejöttek az eddigi Transformers filmek, vagy csak szimplán egy sci-fibe illő, akciódús, agykikapcsoló látvány kupacra vágyik, annak mindenképpen ajánlott. S aki a gyűjteményét szeretné ezzel gyarapítani, az az alábbi opciók közül válogathat.

            Első körben van egy szimpla DVD film kiadás. Ez ismét borzalmas lett, ami finoman szólva is gusztustalan húzás, hogy ilyen módon igyekeznek a Blu-ray filmet az emberekre erőszakolni, mert egyáltalán semmi extrát nem kapunk a lemezhez! Többek között van DD 5.1 angol és magyar hang, feliratok és 158 pernyi játékidő.


Transformers: A kihalás kora DVD film

 

            Persze a Blu-ray film „szimplább” verziójához máris adnak egy bónusz lemezt kisfilmekkel, interjúval és dokumentumfilmmel. Maga az alkotás 165 perc, többek között szintén magyar DD 5.1 és angol Dolby Atmos hanggal, és persze feliratokkal több nyelven.


Transformers: A kihalás kora Blu-ray film



            A 3D Blu-ray változat, aminél most kivételesen nincs ott a film 2D-s formája, csupán egy plusz lemez az extrákkal.


Transformers: A kihalás kora 3D Blu-ray film

 

            Végül akad még egy frappáns fémdobozos kiadás is 2 Blu-ray film koronggal. Igen, azért kettővel, mert itt már a bónusz anyagok is Blu-ray-en vannak. De 5 számjegyért ez a legkevesebb!


Transformers: A kihalás kora LIMITÁLT fémdobozos Blu-ray film

 

            Szóval nehéz a választás, és a döntés. Egy gyűjteményben mindenképpen jól mutat, szóval ajánlott a beszerzése. Mindenki maga döntse el, hogy mennyit ér neki két és félórányi szórakozás. Persze, ez nem egyszeri alkalom, és ha elkészül a másik 2 rész, akkor már frankó Transformers napot is lehet majd tartani, bár, ezzel a négy résszel is megoldható, hiszen kiemelkedően hosszú mindegyik.




Cikk megosztása