Megszokhattuk, hogy manapság 3-4 féle film készül: adaptáció, feldolgozás, előzmény, folytatás, illetve ezek keveréke. Esetünkben a feldolgozás kategória a helytálló. Viszont ez eltér a megszokott feldolgozástól, mivel a készítők annyira nem bíztak semmit a véletlenre, és főleg magukra, hogy lényegében egy az egyben lemásolták a francia elődöt.

Veszélyzóna


Jelentősebb veszély nélkül

    Megszokhattuk, hogy manapság 3-4 féle film készül: adaptáció, feldolgozás, előzmény, folytatás, illetve ezek keveréke. Esetünkben a feldolgozás kategória a helytálló. Viszont ez eltér a megszokott feldolgozástól, mivel a készítők annyira nem bíztak semmit a véletlenre, és főleg magukra, hogy lényegében egy az egyben lemásolták a francia elődöt.


    Bizony, már a Veszélyzóna előzetese is nagyon megrémített, de elhessegettem a gondolatot, hogy megvan az évtized legszükségtelenebb filmje, ám aggodalmam nem volt alaptalan. Erre rájátszottak még David Belle személyével is, aki nyilván kamera előtt régen ugrándozhatott, és emiatt vállalta csak a szerepet. Paul Walker, és úgy általában mindenki más hatalmas rejtély, mint ahogyan az is, hogy erre pénzt adtak.
   
Nem túl bizalomgerjesztő a bevezetésem, ezt tökéletesen tudom. De a helyzet az, hogy a készítők képesek voltak pofátlanul megcsinálni a Bűnös negyedet, csak immár amerikai fenség zászló alatt! Mert ahelyett, hogy picit másabb látásmóddal, némi saját szerzeményből dolgoztak volna, inkább kihagytak 1-2 kisebb momentumot, de elejétől a végéig leutánoztak minden jelenetet, ami az eredeti alkotásban volt. Ami megjegyzem, nagy kedvencem!

    A Veszélyzóna története pofon egyszerű, nyilván sokan ismerik: van egy zűrös, eléggé lelakott városrész - mint valamikor nálunk a 8. ker. -, amit bizonyos körök meg akarnak szüntetni, hogy menő, csillogó-villogó negyedet hozzanak létre, ami mocskosul sok pénzt termel. Ez persze csak törvénytelen úton valósítható meg, ezért trükkös módon akarják felrobbantani a területet. Mindezt úgy tálalva, hogy az ott lakók a rosszak. Ehhez persze másoknak is akad 1-2 szavuk, és jó pár ütésük, rúgásuk, meg természetesen lövésük.


    Nem egy nagy, összetett történetről van szó, de itt nem is az a lényeg, hanem a látvány, illetve akció jelenetek, és legfőképpen a parkour mutatványok. Éppen ezek miatt tulajdonképpen ez a feldolgozás sem olyan vészes. Persze, totál ötlettelen, és undorító ez a nyúlás, vagyis másolás, de ettől eltekintve a kivitelezéssel egyáltalán nincs gond! A film nem is akar annyival több lenni, mint ami. Az akciók, lövöldözések a helyükön vannak, a kép szép, az operatőri munka pont megfelelő és a vágás is rendben van. A mutatványok még mindig káprázatosak! Mintha ez a Belle gyerek egyáltalán nem öregedne! Pedig kereken 10 év telt el a Bűnös negyed óta! 10 év! Hihetetlen!

    Szóval kicsit meglepett a Veszélyzóna film. A kivitelezés, a megvalósítás, a néhány beszólás felettébb működővé tette, és valahogy elszállt az az érzetem, hogy jó alaposan lehúzzam. Pedig megérdemelné, mert tényleg szánalmas elkészíteni egy filmet csak azért, hogy amcsi színekben pózoljon! Igazán hozzátehettek volna valami sajátot, de mindegy. Egynek még így is jó, és számomra ez a döbbenetes! Fölösleges ragoznom, viszont egyben van ez a film, és éppen ezért sajnálom, hogy csak ennyi lett belőle. Ha a készítők bátrabbak, bőven alkothattak volna egy sokkal masszívabb, merészebb, ütősebb művet is, ami az eredeti, már megjelent DVD filmmel is vetekedhetett volna. Így viszont bőven elvész az árnyékban. Nagy hiba. Nagyon nagy!

 


Paul Walkernek részben ez az utolsó filmje. Azért részben, mert a Halálos iramban 7-ben is dolgozott, amíg közbe nem szólt a Sorsa. 1973. szeptember 12-én született és 2013. november 30-án halt meg egy autóbalesetben. Igazi hírnévre a Halálos iramban című alkotással tett, és a széria egyik ikonikus alakjává vált Vin Diesellel egyetemben. Az Élet nagyon ironikusan bánt vele, ha lehet egyáltalán ilyesmit írni, de ami a világszintű elismertséget hozta neki, tulajdonképpen pont az is végzett vele. Mert az utolsó száguldása valóban halálos iram lett, még ha nem is ő vezette az autót. De a vásznon örökké élni fog!

Fontosabb filmjei: Halálos iramban 6 - 2013, Hours - 2013, Halálos iramban: ötödik sebesség - 2011, Tökéletes bűnözök - 2010,  Halálos iram - 2009, A Lazarus-terv - 2008, Halálos hajsza - 2006, Halálosabb iramban - 2003, Halálos iramban - 2001, Koponyák - 2000, A csaj nem jár egyedül - 1999


Veszélyzóna DVD film





Cikk megosztása