Rács Lista

    • Rézi a páczban

      4 490 Ft
      -15%

      3 817 Ft
      Raktáron

      Rézi a páczban

      Helikon Kiadó
       
      Apicius, Epikurosz, Hrabal, Krúdy, Mikszáth, Karinthy, Petri, Kövi Pál, Szomory, Dumas, Babits, Jókai, Füst Milán, Márai, Nietzsche, Tömörkény, Krasznahorkai, P. Howard, Agatha Christie, Déryné, Hamvas, Mick Jagger vagy éppen Bodor Ádám – egyfelől. Másfelől: firenzei posírozott tojás, Peche Melba, csórékolbász, bajai és szegedi halászlé, Fedák-lepény, sólet és halsli, risotto alla piemontese, kolozsvári káposzta, Puszta koktél, kálomista mennyország, vermicelli alla Posillipo, marinírozott halszelet Turbigo módra, paprikás krumpli, fogas Mornay módon, angol karácsonyi puding, Mussolini leves, szegedi tarhonya, velő Diderot módra, szalontüdő, vargabéles vagy éppen Újházi-kakasleves. Ezek Cserna-Szabó András legújabb könyvének, a Rézi a páczban című kötetnek főszereplői: írók és ételek. A gasztronómia és a kultúra kapcsolódási pontjai. A konyha elfelejtett történetei az irodalomban, az irodalom titkos története a konyhában. Van itt gasztrotörténeti esszé és hasnovella, kulináris tárca és konyhakulturális tanulmány. Aki szerette Edét a levesben, az imádni fogja Rézit a páczban…Kiadás éve: 2021Oldalak száma: 226 oldalKötésmód: keménytábla, védőborítóISBN: 9789634793724EAN: 9789634793724

    • Erjesztett Élet Éltető Étkeink

      2 900 Ft
      -15%

      2 465 Ft
      Raktáron

      Erjesztett Élet Éltető Étkeink

      OOK-PRESS KFT KIADÓ
       
      "A megmaradt ősi hun-szkíta-magyar ételeink, valamint ma is létező ázsiai hagyományok alapján újraéleszthető a fermentált ételeken alapuló gyógyító konyhánk kultúrája. A bennünk élő mikroorganizmusok alapvetően határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat és sóvárgásainkat. Az Ember és a benne élő bélflóra között egy nagyon ősi szövetség áll fenn. Mi tápláljuk őket ők pedig megvédenek bennünket. Ezen egyensúly fenntartása nem más, mint az egészség fenntartása. Sajnos mára elfelejtettük őseink gyógyító konyháját és Hippokratész tanácsát, miként "ételed legyen a gyógyszered ". A fermentált élelmiszerekkel a leghatékonyabban pótolhatjuk és éleszthetjük újjá a meggyengült bélflórát. Ugyanakkor a fermentálás során lebomlik a hizlaló szénhidrátok és a környezeti méreganyagok nagy része és keletkezik számos életújító vitamin és enzim. Ez a könyv kísérletet tesz arra, hogy megértsük, hol rontottuk el és hogyan lehetne rendbe hozni gyógyító konyhánkat. A Kedves Olvasó megtalálhatja ebben a könyvben számos méltatlanul elfelejtett erjesztményünk receptjét, mint például az ősi kovász és a csintalan palacsinta. Ezzel a könyvel nem titkolt célunk olvasóink arra ösztönzése, hogy otthon is elkezdjenek kísérletezni és megalapozni egy új gyógyító konyhaművészetet. Somlósi Lajos dr. Csicsor János"Kiadás éve: 2020Oldalak száma: 77 oldalKötésmód: papír / puha kötésISBN: 9786150082882EAN: 9786150082882

    • Hatszáz tojás, egy se görbe

      4 780 Ft
      -15%

      4 063 Ft
      Raktáron

      Hatszáz tojás, egy se görbe

      Ab Ovo
       
      SALY NOÉMI Hatszáz tojás, egy se görbe Molnár Julia szakátskönyve 1854 Gasztronómiánk történetének sötét foltja éppen az az időszak, amikor az úgynevezett "magyar konyha" kialakult. A 19. század első kétharmadában kinyomtatott szakácskönyvek németből fordított, lopott holmik. Ezért érdemes előkotorni a múzeumi kézirattárak, családi konyhafiókok mélyéről a kéziratos receptgyűjteményeket. Egy ilyet tart a kezében az olvasó. Jómódú nyugat-dunántúli háziasszony fazekaiba és tepsijeibe szimatolhatunk be az 1830-1850-es években. Még nem gázolunk szügyig paprikás zsírban, helyette - nyilván osztrák hatásra - húslevesben és tejfölben lehet lubickolni, de már vígan barnállik a rántás, és a ránk zúduló tojásmennyiség láttán nem dicsérhetjük eléggé a tyúkok serénységét. Hogy ez nem "magyar konyha"? De igen. Akkor és ott ilyen volt. (Annyit mondhatok: soha rosszabbat.) Ebből a könyvből nem lehet úgy főzni, mint egy mai szakácskönyvből vagy oktatóvideóból. Ihletforrásnak viszont nagyon jó, nyelvi és művelődéstörténeti kalandként pedig, remélem, érdekes és mulatságos. Saly NoémiKiadás éve: 2020Oldalak száma: 204 oldalKötésmód: füles, kartonáltISBN: 9786155640452EAN: 9786155640452

    • A Biblia ételei

      7 995 Ft
      -15%

      6 796 Ft
      Raktáron

      A Biblia ételei

      Scolar Kiadó
       
      Mindenki eszik! Nincs még egy olyan tevékenység, mely ennyire kiterjedten érintene minden embert a Föld kerekén. A Biblia is rendkívül sokszínűen mutatja be a kor emberének étkezését, a mezőgazdálkodás elemeit, az élelmiszer-előállítás mozzanatait, a táplálkozási szokások furcsaságait, és azt is, amikor nem volt mit enni. Ám az evés nemcsak, mint a mindennapok rendjébe beilleszkedő rítus jelenik meg a Szentírás lapjain, hanem szakrális vetülete és gazdag jelképrendszere is fontos szerepet kap. Könyvünk egy bibliaolvasó ember, vagyis a szerző kíváncsiságát, istenismeretének vágyát fonja össze a hagyományokat még őrző ázsiai népek között átélt tapasztalataival.Kiadás éve: 2020Oldalak száma: 320 oldalKötésmód: kemény kötésISBN: 9789635092680EAN: 9789635092680

    • Forradalmak az ebédlőasztalon

      4 995 Ft
      -15%

      4 246 Ft
      Raktáron

      Forradalmak az ebédlőasztalon

      Cser Kiadó
       
      A konyha történelmének gazdagon illusztrált könyve mitikus eredettörténetekből, bizarr receptekből, és sok egyéb hozzávalóból! Az éhség és az ízlés kéz a kézben járva formálta a civilizáció fejlődését. Mindegy, hogy háború vagy pestisjárvány dúlt-e épp, esetleg forradalmak vagy népvándorlások borzolták a kedélyeket, enni mindig kellett. A legtöbb esetben a történelem alakulása azon múlt, hogy a népnek volt-e mit ennie, avagy éhínség gyötörte őket. A Forradalmak az ebédlőasztalon - A konyha titkos történelme című könyv a történelmi tények és legendák határán egyensúlyozva lebbenti fel a fátylat több pikáns rejtélyről. A British Library gyűjteményéből válogatott, lenyűgöző képekkel illusztrált könyv sokoldalúan igyekszik bemutatni a mindennapi fogások és konyhai eljárások mögött rejtőző, lélegzetelállító történeteket. Mi a kapcsolat a francia forradalom és a terített asztal között? Mi köze a puding sűrűségének a gyarmatosításhoz? Hogy jön a limonádé a bubópestishez? Milyen különös kapcsolata van a pontynak a keresztes háborúval? Hogyan találkozott Byron a barnamártással? Hogy használták fel a csilit a kannibál konyhaművészetben? A szerző ilyen, és ehhez hasonló, érdekes és szórakoztató témákat boncolgat hiánypótló művében. A tartalomból: A ponty és a keresztes háború Limonádé pestis idején Elfogyott a levespor Muti, kit eszel? Forradalom az ebédlőasztalon Jó, hogy szósz! Móka kakaózni Én úgy mondom, hogy omlós Ez nem piskóta Az étel sűrűjeEredeti név: Food Fights & Culture WarsKiadás éve: 2018Oldalak száma: 216 oldalKötésmód: kemény kötésISBN: 9789632785387EAN: 9789632785387

    • Budapest - Ízek városa

      3 100 Ft
      -15%

      2 635 Ft
      Raktáron

      Budapest - Ízek városa

      Holnap Kiadó
       
      A könyv nem egyszerűen csak szakácskönyv. A magyar kultúra egyik komoly szegmense a konyhaművészet, ami Európa-szerte híressé vált. A kiváló recepteken túl megismerhetjük gasztronómiai kultúránk történetét - a római és honfoglalás kori hagyatéktól a reneszánsz ünnepi lakomákon keresztül napjainkig, a hamuba sült pogácsától a lacikonyháig. Kiadás éve: 2016 Oldalak száma: 136 oldal Kötésmód: cérnafűzött, keménytáblás ISBN: 9789633469682 EAN: 9789633469682

    • Gazdasszonynak szükséges könyv

      2 400 Ft
      -15%

      2 040 Ft
      Raktáron

      Gazdasszonynak szükséges könyv

      Attraktor
       
      A kötetben egy egyedi ritkaság, a XVIII. századi erdélyi nemesasszony, Wesselényi Kata házi kéziratos szakácskönyve található, korabeli receptekkel, ételkülönlegességekkel, a már elfeledett régi magyar világ ebédlőasztalára került fogások elkészítésének csínja-bínja. A kötetet szószedet és utószó teszik teljessé.Kiadás éve: 2012Oldalak száma: 106 oldalKötésmód: puhatáblás, ragasztókötöttISBN: 9786155257001EAN: 9786155257001

    • Óbuda régi ízei

      2 500 Ft
      -15%

      2 125 Ft
      Raktáron

      Óbuda régi ízei

      Aquincum Kiadás
       
      Varázslatos Óbuda. Megannyi velünk élő történelmi emlék. De hol vannak a muskátlis, leanderes kis udvarok, ahol az ősszel üstben főzött szilvalekvár illata lengett? Hol vannak azok a régi paradicsombefőzések, amik a gyakran 10-15 főből is álló családok részére biztosították egész télen a jobbnál jobb ételek sorát? Hol a cseresznye-búcsú, a szüret vidámsága, a disznóvágás semmihez sem hasonlítható téli hangulata? Vajon mit ettek eleink, mit hoztak magukkal az óhazából a bevándorolt német családok, és mit fogadtak be később, akár más népek konyhájából? Milyen volt a dolgos hétköznapok étrendje? És mi került a szépen megterített ünnepi asztalra? A kötet közel kétszáz olyan receptet is ismertet, amelyet dédanyáink főztek meg szeretteiknek egykoron. Régi óbudai családok leszármazottainak féltve őrzött családi relikviái közül kerültek elő ezek a leírások, köszönet érte! A receptek többsége ma is jól használható, érdemes kipróbálni őket. Éljük át újra, fedezzük fel, milyenek Óbuda csaknem elfeledett, régi ízei!Kiadás éve: 2011Oldalak száma: 192 oldalKötésmód: puhatáblás, ragasztókötöttISBN: 9789638780362EAN: 9789638780362

    • Eleink lakomái

      9 800 Ft
      -15%

      8 330 Ft
      Raktáron

      Eleink lakomái

      Püski Kiadó
       
      A szerző biológus, mezőgazdasági egyetemen tanít, napi kapcsolatban áll a hazai növény- és állatvilággal. A kötet első ízben fogalja össze és láttatja egységesen ősi és mai ételkultúránkat, ami nem érthető meg az ehhez felhasznált alapanyagok - gazdasági növényeink és házi állataink - géncentrumának ismerete nélkül. Az ételkultúra éppoly szerves része kultúránknak, mint bármely más alkotása, visszavezet őshazánkba, Megismerése és megtartása nemzettudatunkat erősíti. 64 színes oldal melléklettel.Kiadás éve: 2009Oldalak száma: 808 oldalKötésmód: keménytábla, védőborítóISBN: 9789639592803EAN: 3000001438700

    • A leves hazudik

      2 450 Ft
      -15%

      2 083 Ft
      Raktáron

      A leves hazudik

      Kétezeregy Kiadó
       
      Érzékeink manipulására észrevétlenül egy világhatalom szerveződött: az ízipar. Mindegy, hogy csecsemőeledel vagy gyümölcsjoghurt, felvágott vagy sütemény, nem azt esszük, amit eszünk; az ipar láthatatlanul fűszerez, a hatások ismeretlenek. Bár a szerző többnyire a Németországban és az Amerikai Egyesült Államokban uralkodó helyzetet írja le, Magyarországon mindez szintén a mindennapok részévé válik. A boltjaink polcait megtöltő élelmiszerek dúskálnak az aromákban és egyéb adalékanyagokban...Eredeti név: DIE SUPPE LÜGT DIE SCHÖNE NEUE WELT DES ESSENSKiadás éve: 2009Oldalak száma: 189 oldalKötésmód: kartonált ragasztókötés visszahajló füllelISBN: 9789638674470EAN: 2018500007649

    • Húsipari szakkönyv

      3 100 Ft
      -15%

      2 635 Ft
      Raktáron

    • Mindennapi kenyerünk

      7 770 Ft
      -15%

      6 605 Ft
      Rendelhető

      Mindennapi kenyerünk

      Nemzeti Értékek Könyvkiadó
       
      Hazánkban a szemünk előtt játszódott le egy gyökeres fordulatot hozó pékipari forradalom. Soha ennyiféle finomságot nem készítettek a pékségek. És soha nem volt a piacon ennyi kreatív pék. A kenyér egyidős az emberiséggel. Az ősember összezúzott magvakat sütött forró kövön, ez volt az első, kenyérnek nevezett étel. Mivel gyorsan kiderült, hogy mennyire tápláló, nélkülözhetetlenné vált a mindennapi étkezésben. Régészeti leletek és írásos források tanúskodnak arról, hogy a kásás állagú alapanyag kisütve nem csak táplálék volt, hanem szakrális tárgy is. A kenyérnek minden vallásban kiemelt szerepe van. (...) A kenyeret a magyarság életnek is nevezte. Kenyeres nemzet vagyunk. A munkaadó kenyeret ad, az állástalannak kenyérgondjai vannak, a legjobb barát kenyeres pajtás, aki öreg, megette kenyere javát, a nagy vita kenyértöréshez vezet, ünnepélyes alkalmakkor ma is kenyérrel és sóval fogadjuk a kedves vendégeket. Számos mondásunkban egymás mellett szerepel a kenyér és a bor, magyarságunk két fontos pillére. Kiadónk Nemzeti Értékek sorozatában Mindennapi kenyerünk címmel a pékárukról készít albumot. Kötetünkből megismerheti a magyar kenyér történetét, bemutatunk néhányat a legjobb, legismertebb, legkreatívabb pékmesterek, pékségek és pékáru-láncok közül. Sok szép illusztrációval, művészi fotóval teljes képet adunk az alapanyagokról, a gyártási technológiákról, a termékekről és azokról az emberekről, akik ezt a csodát művelik.Kiadás éve: 2018Oldalak száma: 224 oldalKötésmód: cérnafűzött, keménytáblásISBN: 9786150008165EAN: 9786150008165

    • Magyar kóstoló

      6 995 Ft
      -15%

      5 946 Ft
      Rendelhető

      Magyar kóstoló

      Vince Kiadó
       
      A kötet lapjait forgatva, túl azon, hogy egyes információk egy Magyarországon élő magyarnak talán magától értetődőek, azok is szórakoztató és tanulságos olvasmányra, időnként meglepő tényekre lelhetnek, akik már korábban is elmélyültebb ismereteket szereztek a hazai konyhák, terített asztalok világáról.Kiadás éve: 2012Oldalak száma: 320 oldalKötésmód: keménytábla, védőborítóISBN: 9789633030516EAN: 9789633030516

    • A szerelem étkei

      2 490 Ft
      -15%

      2 117 Ft
      Rendelhető

      A szerelem étkei

      Panem Kft.
       
      A legválogatottabb szerelmi bájitalok, a leghatásosabbnak bizonyult vágygerjesztők hatóerejének, varázserejű titkainak, az általuk nyújtott gyönyöröknek és a hozzájuk vezető receptek a leírása.Eredeti név: The Foods of LoveKiadás éve: 2002Oldalak száma: 96 oldalKötésmód: kemény kötésISBN: 9635453574EAN: 9789635453573

    • Pesti úriasszony szakácskönyve - 1894

      2 800 Ft
      -15%

      2 380 Ft
      Bizonytalan

      Pesti úriasszony szakácskönyve - 1894

      ATTRAKTOR Könyvkiadó Kft.
       
      Régi magyar kéziratokat publikáló sorozatunk legújabb darabja: a kötetben egy újabb egyedi ritkaság, egy XIX. század végi pesti polgárasszony házi kéziratos szakácskönyve található. Korabeli receptekkel, ételkülönlegességekkel, a mára már kissé elfeledett régi magyar "békebeli" polgári világ ebédlőasztalára került fogások elkészítésének csínja-bínja. A kötetet szómagyarázat és utószó teszik teljessé.Kiadás éve: 2021Oldalak száma: 154 oldalKötésmód: ragasztókötöttISBN: 9786156173256EAN: 9786156173256

    • A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája 1.

      3 000 Ft
      -15%

      2 550 Ft
      Bizonytalan

      A Kárpát-medence történelmi gasztronómiája 1.

      Teleki Sámuel Kulturális Egyesület
       
      A könyv - a magyar gasztronómia mellett - azoknak a nemzeteknek a magyarsággal kapcsolatos történetét, jellegzetes ételeit, italait, étkezési szokásait mutatja be, amelyek a honfoglalás óta bármikor részesedtek Magyarország területéből, vagy nemzetiségként ma velünk élnek (bolgár, cseh, délvidéki, erdélyi, francia, görög, horvát, kárpátaljai, lengyel, német, olasz, orosz, osztrák, örmény, román, ruszin,, sváb, szerb, szlovák, szlovén, török).Kiadás éve: 2021Oldalak száma: 176 oldalKötésmód: kemény kötésISBN: 9786158136044EAN: 9786158136044

    • A sör kora

      1 990 Ft
      -15%

      1 692 Ft
      Bizonytalan

      A sör kora

      L'Harmattan Kiadó
       
      "Nagy élvezettel olvastam, tulajdonképpen a nevezetes és benne is hivatkozott Hamvas-féle borbölcselet nagyobb ívű, teljességre törő megfelelője sörben. Talán roppant műveltséganyagra épülő eszmetörténeti capricciónak nevezhetném intuitív módon (mintegy a sör lelkének megfelelően) egyszerre tudományosan értekező és a parodisztikus elemektől sem visszarettenő műfaját. Utóbbiakat - sok más mellett - a Szent Benedek Regulájáról mint voltaképp eminensen mediterrán, tehát agro- (vagy agri) kulturális alapjait tekintve borfilozófiai jellegű műről írott passzusok példázhatják ami az olvasástapasztalatban mégis a sör kozmikus jelentőségének horizontját nyitja meg: Egyiptomtól a görög metafizikán és az európai, déli és északi mitológián és történelmen át Heideggerig és (messzebb, az őselemekre - ezek helyettesíthetőségére - tekintve) az időtlenségig bezárólag minden a sör dicséretét zengi. Remek, végig egyenletesen, hibátlanul szellemes a traktátus stílusa és valóban rengeteg tudásanyagot is közvetít. A sör mint biztos és mint (egyidejűleg) tetszőleges alap pedig páratlan légiességet kölcsönöz a gondolatmenetnek, anélkül, hogy az veszítene súlyából. Nekem tehát a posztmodern szövegformálás mintapéldája is, a legjobb értelemben." - Mártonffy MarcellKiadás éve: 2018Oldalak száma: 118 oldalKötésmód: kartonISBN: 9789634143703EAN: 9789634143703

    • 77 magyar pacal

      3 999 Ft
      -15%

      3 399 Ft
      Bizonytalan

      77 magyar pacal

      Magvető Könyvkiadó
       
      Már az ókori görögök is... vagy ha ők nem, de a rómaiak biztosan! Üssük fel Apiciust vagy a Satyricont, és lám: ott a pacal. És a sötét középkor? Aki olvasta Rabelais-t, csak somolyog. Hát a modernek? Pacal minden mennyiségben, benne úszunk pillangózva. A posztmodernekről már nem is szólunk, csak annyit mégis: a pacal az pacal az pacal az pacal. Cserna-Szabó András régi nagy híve a marhabendőnek, tagja a titkos pacalszektának: ők azok, akik minden étlapon a pacalt keresik. A 77 magyar pacal nem egyszerűen csak egy könyv. Ez egy igazi, hamisítatlan, őseredeti beavató könyv, alcíme lehetne akár Bevezetés a pacalba vagy A pacal filozófiája, netán A pacalisták evangéliuma is, és egyik sem lenne túlzás. Három részből áll: egy történeti, egy gasztronómiai (77 recept) és egy irodalmi fejezetből. Benne van minden, amit tudni akarsz a pacalról, de sosem merted megkérdezni... Be van fejezve a nagy mű, igen. A gép forog, az alkotó pihen a kerthelyiségben, kezében kenyér, éppen szaftot tunkol, fröccsöt iszik, s közben új, eddig ismeretlen pacalokkal álmodik.Kiadás éve: 2017Oldalak száma: 288 oldalKötésmód: füles, kartonáltISBN: 9789631435382EAN: 9789631435382

    • A magyar húsmívesség

      7 770 Ft
      -15%

      6 605 Ft
      Bizonytalan

      A magyar húsmívesség

      Nemzeti Értékek Könyvkiadó
       
      "Hosszú évszázadokig bárminemű hús kimérése, kis tételben való árusítása csakis a mészárszékben történhetett. Így a vaddal és hallal való kereskedés is a mészáros céh üzlete volt. Noha a hetipiacokon már a 16. század eleje óta bárki árulhatott húst, az állatot egészben vagy félbe vágva, vagyis csak nagyobb tételként adhatta el. A bontás, a kimérés, a porciózás maradt a mészárosoknál. A hentesek a 19. században emelkedtek a mészárosokkal azonos rangra, mivel önálló céhet csak ekkortól alapíthattak. Ugyanakkor a tevékenységük több évszázados múltra tekint vissza. A sertésvágás mestersége már a 15. században különvált a mészárosságtól, és az elmúlt évszázadok alatt két változata alakult ki. Az egyiket a faluhelyen élő, paraszti gyökerű specialisták, a böllérek művelték, akik az önellátó parasztgazdaságokban, végezték idényjellegű munkájukat, ami az állat levágásából és szakszerű feldarabolásából állt. A másik csoportba a sertéshús értékesítésével foglalkozó tulajdonképpeni henteseket sorolhatjuk, akik a legutóbbi időkig sem tudtak volna faluhelyen megélni, ezért lakóhelyüktől függetlenül a városok húsellátásába kapcsolódtak be. Így a hentességet is városi iparként tarthatjuk számon." Kultúrtörténetről, szakmatörténetről, a húsos mesterség közismereti tudásanyagáról, kiemelkedő mai és régi húsos famíliákról olvashatunk a Nemzeti Értékek Könyvsorozat második darabjában.Kiadás éve: 2017Oldalak száma: 208 oldalKötésmód: cérnafűzött, keménytáblásISBN: 9786150008158EAN: 9786150008158

    • Kóstoló a múltból

      4 495 Ft
      -15%

      3 821 Ft
      Bizonytalan

      Kóstoló a múltból

      Vince Kiadó
       
      Az Egyesült Államokban élő Körner András építész szakácskönyve, amely először angol nyelven, az USA-ban jelent meg, a XIX. század végén, XX. század elején Mosonban élő dédanyja, Riza néni receptjeit tartalmazza, a modern sütés-főzés segédeszközeihez, alapanyagaihoz és ízvilágához adaptálva. A Kóstoló a múltból azonban nem egyszerű szakácskönyv: a szerző összegyűjtött minden lehetséges adatot Riza néni és a korabeli kisvárosi zsidó családok életmódjáról, környezetéről, szokásairól, ünnepeiről és étkezési kultúrájáról. Körner András szerető részletességgel írja le a XIX. század végi magyar zsidó asszony hétköznapjait, külön hangsúlyt fektetve az ételekre, amelyeket családjának felszolgált, s mindezt Riza néni kézírásos receptkönyve, szemtanúk - elsősorban a saját édesanyjával készített sok-sok órás interjú - és tárgyi emlékek alapján. Az első rész a fiatal Riza leveleinek segítségével idézi fel, milyen lehetett felnőni az 1860-70-es években egy vallásos középosztálybeli családban, Győrben. A levelekből kiviláglanak a fiatal lány jellegzetes válaszreakciói azokra a dilemmákra, amelyeket a kezdeti, de rohamos zsidó asszimiláció vetett föl a magyar társadalomban. A második részben Riza, aki időközben férjhez ment, és férjével a kisváros Mosonba költözött, immár a komoly háztartás központi alakjává, igazi háziasszonnyá érik. A szerző őszinte élvezettel és beleéléssel mutatja be a család lakókörnyezetét, használati tárgyait, az életmódot és szokásokat, s emellett aprólékosan leírja egy átlagos nap összes étkezését. Olyan izgalmas, különleges ételeket is bemutat (többek között főtt ponty ecetes lében, tormával, sólet, almás maceszkugli), amelyekkel a hagyománytisztelő zsidó családok a szombatot és a hat fő zsidó ünnepet igyekeztek kellő fényében megünnepelni. A harmadik fejezet azután már tragikus módon rövid. A békebeli mosoni - és egyáltalán: a vidéki - zsidó világ a holokauszt után nyomtalanul eltűnt. Körner András könyve most mégis vendégségbe hívja az olvasót Riza néni házába, hogy lássa, hogyan gondoskodik családjáról, hogyan vásárol, főz, készülődik az ünnepekre. A hangulatos életképeket és a kitűnő recepteket Körner András saját rajzaival illusztrálja.Eredeti név: A TASTE OF THE PAST - THE DAILY LIFE AND COOKING OF A 19TH- CENTURY HUNGARIAN JEWISH HOMEMAKERKiadás éve: 2016Oldalak száma: 438 oldalKötésmód: keménytábla, védőborítóISBN: 9789639552654EAN: 9639552658

    • Konyhamalac

      3 790 Ft
      -15%

      3 222 Ft
      Bizonytalan

      Konyhamalac

      Heti Válasz Kiadó
       
      Evés közben jön meg az étvágy szól az örök érvényű igazság. De megjöhet olvasás közben is. Nem kell más hozzá, mint néhány szórakoztató kulináris mese Vinkó József tollából.Kiadás éve: 2016Oldalak száma: 224 oldalKötésmód: keménytábla, védőborítóISBN: 9789639461598EAN: 9789639461598

    • Egy ínyenc elmélkedései - Az ízlelés fiziológiája

      4 450 Ft
      -15%

      3 783 Ft
      Bizonytalan

      Egy ínyenc elmélkedései - Az ízlelés fiziológiája

      Quattrocento Kiadó
       
      Az Egy ínyenc elmélkedései - Az ízlelés fiziológiája elbűvölő és derűs klasszikus az "asztal örömeiről". A leghíresebb és legidőtállóbb könyv, amelyet valaha a gasztronómiáról írtak. Jean Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826) mesterműve az egyik legfontosabb újkori epikureus alkotás, amely első megjelenése óta számos kiadást ért meg. A gasztronómia olyan különleges írott tárháza, amelyben a szerző tapasztalatait, elmélkedéseit, anekdotákat, recepteket gyűjtött össze. Élvezetes stílusban fejti ki véleményét olyan kulináris témákban, melyek ma is aktuálisak. "Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy."Kiadás éve: 2013Oldalak száma: 376 oldalKötésmód: kemény kötésISBN: 9789633666128EAN: 9789633666128

    • Lőrincz György - A szelíd szőlész

      1 990 Ft
      -15%

      1 692 Ft
      Bizonytalan

      Lőrincz György - A szelíd szőlész

      Jaffa Kiadó
       
      „Egy borvacsora alkalmával magam is meglepődtem, milyen kedves, közvetlen ember áll e kifinomult és komoly borok mögött. Egy olyan valaki, aki nyugodtan lehetne fölényesebb, távolságtartóbb, hiszen elismertsége a szakmában és népszerűsége a fogyasztók között vitathatatlan. Lőrincz György mégis barátságos, mosolygós, közvetlen volt, a borhoz való viszonya pedig egyszerűen ámulatba ejtett: annyira sugárzott róla a szőlő és a bor szeretete, hogy a hallgatóság is bűvkörébe került – és ezt azóta is többször tapasztaltam.” „Örülnék, ha itt, Egerben is lenne legalább négy-öt pince, amelyik egy alternatív erőt, egy példamutató, mértékadó magatartást képviselne. Lehet, hogy türelmetlennek látszom, hogy hamar becsületet és rangot szeretnék szerezni az egri borvidéknek, de sajnos rövid az életünk. Valahogy képtelen vagyok kivárni, hogy ötven éven át csak egyeztessünk, vagy hogy előbb-utóbb végbemenjen a generációs váltás. De lehet, hogy mindezt mégis el kell fogadnom. Hiszen mindent el kell fogadnunk a dolgok rendje-módja szerint. De küzdenünk azért kell, amíg úgy nem érezzük, hogy valahova eljutottunk.” A bor filozófiája című sorozatunk kötetei egy-egy neves magyar borász portréját rajzolják meg. Életükkel, világlátásukkal és boraikkal ismerkedve az olvasó képet kaphat a magyar borvidékek és a hazai borkultúra jellegzetességeiről is.Kiadás éve: 2010Oldalak száma: 136 oldalKötésmód: puhatáblás, ragasztókötöttISBN: 9789639971332EAN: 9789639971332

    • Heimann Zoltán - Ordnung muss sein

      1 990 Ft
      -15%

      1 692 Ft
      Bizonytalan

      Heimann Zoltán - Ordnung muss sein

      Jaffa Kiadó
       
      „Szekszárd – nem először a történelemben – ismét megrázta magát, és megint virágzásnak indult. Heimann Zoltán pedig, aki elszármazott Szekszárdról, majd visszatért, hogy ősei nyomdokába lépjen, egyértelműen részese ennek a jelenségnek. Részese közvetlenül, aktívan is mint borász, közszereplő, szervezkedő ember, és részese közvetetten is mint a fiatal borászok számára követendő példakép. Mindkét szerepében képes kiemelkedni, azzal pedig, amit tesz, szükségszerűen magával húzza szűkebb (és sokszor tágabb) környezetét is. Egy szó, mint száz, Heimann Zoltán magával ragadó ember…” „Én bármilyen nehéz döntést is hoztam eddig életemben, eddig mindig felálltam belőle. Pedig ezek a döntések sokszor kíméletlen, embert, karriert, anyagi jólétet veszélyeztető döntések voltak, de mint egy jó macska, valahogy mindig talpra estem és felálltam. Van bennem egy olyasfajta életigenlés, életöröm, pozitív gondolkodás, pozitív hozzáállás, ami ezeken a gondokon mindig átsegített, és győztesen tudtam kijönni belőlük. Ez alapvetően fontos az emberi tartáshoz. Bármilyen korábbi konfliktusomhoz vissza tudok lépni, oda tudok állni, és fel tudom vállalni. Ez befelé is erőt ad az embernek, amit aztán kifelé is tud sugározni.” A bor filozófiája című sorozatunk kötetei egy-egy neves magyar borász portréját rajzolják meg. Életükkel, világlátásukkal és boraikkal ismerkedve az olvasó képet kaphat a magyar borvidékek és a hazai borkultúra jellegzetességeiről is.Kiadás éve: 2010Oldalak száma: 140 oldalKötésmód: puhatáblás, ragasztókötöttISBN: 9789639971349EAN: 9789639971349

    • Spagetti és opera

      4 500 Ft
      -15%

      3 825 Ft
      Bizonytalan

      Spagetti és opera

      PRO-EURÓPA KIADÓ - SZABAD FÖLD KIAD
       
      Tradicionális olasz receptek, főszerepben a spagetti, klasszikus olasz operaáriákkal tálalva + CD melléklettel.Kiadás éve: 2004Oldalak száma: 132 oldalKötésmód: keménytábla, védőborítóISBN: 9789632148434EAN: 2018100003577


      Rács Lista